Hírek

2011.11.18. 19:34

Idén húsz esztendős lett a híres Letenyei Fafaragó Műhely

Fában megfogalmazott gondolatok címmel nyílt meg a Letenyei Fafaragó Műhely huszadik, jubileumi kiállítása pénteken a nagykanizsai HSMK-ban.

Steyer Edina

A míves alkotásokat a szintén letenyei Mákvirág citerazenekar muzsikája kíséretében mutatták be. Az első fafaragó tábor 1986-ban volt Letenyén. Már az első években összekovácsolódott a csapat, s miután a tábor kinőtte magát, 1991-ben úgy döntöttek, megalakítják az egyesületet. Néhány évvel később országossá lett a rendezvény, és külföldi tagokkal is bővült a szervezet.


Az alkotótábori tevékenység sosem merült ki a szobrok létrehozásában, a baráti közösség ápolásának is óriási szerepe volt, és van, mind a mai napig – mondta a megnyitón Dömök József, az egyesület titkára, aki hangsúlyozta: a most kiállított szobrok természetesen csak töredékét alkotják a művészek munkáinak. Nemcsak esztétikai üzeneteket tartalmaznak, hanem mély érzelmeket fogalmaznak meg.

A kiállítást Prokné Tirner Gyöngyi, a zalaegerszegi Kézművesek Házának művészeti vezetője ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Elmondta: minden szobor magán viseli készítője sajátos stílusát. Ezek az alkotások minőséget képviselnek, a hazai népművészet különleges darabjai, melyek legfőbb ismérvei használati értékükben rejlik.

A kiállítás december 5-ig látható a HSMK-ban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!