Hírek

2011.11.22. 16:11

Hősök Könyve: sikeres a rezi dokumentumfilm (videóval)

A 7. alkalommal meghirdetett "Szép Zalában születtem" hagyományőrző pályázaton sikert ért el a Hősök Könyve című film, mely a háborúban részt vett lakók emlékét őrzi.

Sámel József

Tafota Istvánné, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület vezetője elmondta: az elismerést a letenyei gálaműsor keretében adták át. Az előzményekkel kapcsolatosan megtudtuk: a pályázaton tizenhét  hagyományőrző csoport mellett részt vett a Rezi Várbarátok Köre Egyesület, a Rezi TV és a Rezi Hősök Könyve közös kutatócsoportja, mely a Hősök Könyve című  filmért a neves szakmai zsűri döntése alapján  "A település, vagy az adott közösség történetében jelentős helyi személyiségek, névadók életútjának feldolgozása" kategóriában első  díjat kapott.  Az eredményhirdetés alkalmával  Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója a zsűri nevében elismerő szavakkal méltatta az alkotást, elismeréssel szólva annak készítőiről.


Reziben három éve működik televízió képújság formájában. A helyi hírek, események feldolgozására összeállt  kis stáb feladatát társadalmi munkában végzi. Ezzel párhuzamosan, ugyancsak magánszorgalomból, Torma Béla helyi nyugdíjas emlékkönyvet készített  az I. és II. világháborúban elesett rezi hősökről. E  két önzetlen szándék találkozásából született  a Hősök Könyve című  film, melyet Dencs Ferenc szerkesztett a rendelkezésre álló adatok alapján művészi színvonalúvá. 

A honvédelem érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül Torma Bélának II. osztályú Honvédelemért kitüntetést adományozott a tárca minisztere.



Tekintse meg a dokumentumfilmet!








Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!