Hírek

2011.11.29. 06:25

Ha a pénzért mentőznénk, már nem lennénk itt...

Évente több ezer kiszolgáltatott emberen segítenek, olykor a szó szoros értelmében életet mentenek. A zalai mentők alázata példaértékű lehet, éppen ezért a Zalai Hírlap úgy döntött: idén azokon szeretne segíteni, akik évközben másokon segítenek. A karácsonyi adománygyűjtést is ennek jegyében hirdetjük meg, s reméljük, hogy népes olvasótáborunk ismét a jó ügy mögé áll.

Sámel József

A ZH szerkesztősége úgy döntött: idén a zalai mentők munkafeltételeinek javításához, felszerelésük korszerűsítéséhez kér segítséget olvasóitól. Azért, hogy pontos képet kapjanak a mentők áldozatos munkájáról, azokról, akiknek segítségére bármelyikünknek bármikor szüksége lehet, a következő hetekben több cikket is készítünk. Elsőként a kanizsai mentőállomáson jártunk.

- Gyertek be, nézzetek körül a bázison! - invitált Tanai János, a kanizsai mentőállomás vezetője. - Irodák, pihenőszoba, konyha, szociális helyiségek. Kicsit puritán, de így is jobb állapotok uralkodnak, mint sok más mentőállomáson.

Mi tagadás, a kanizsai mentőállomás leginkább egy munkásszállóra emlékeztet, kicsit szedett-vedett, de azért barátságos. A pihenőszobában kopottas fotelek, régi írószatal és szék. Az egyetlen luxus a tévé, a pénzt a csapat dobta össze rá. Az étkező hasonló képet mutat, elkelne egy új konyhaszekrény.

- A mellékhelységben ne nézzetek be! A két piszoár közül jelenleg egyik sem üzemel - mondta Tanai János, aki hozzátette: nem szeretne panaszkodni, az ugyanis nem jellemző a mentőkre. - Megmutatom inkább a mentőjárművet, azokat a műszereket, berendezéseket, melyekkel dolgozunk. Három mentő gépkocsival, illetve egy esetkocsival rendelkezünk. Ez utóbbi felszereltsége egy mobil intenzív osztályéhoz hasonló. A három mentő gépkocsi ugyan alacsonyabb felszereltségű, de defibrillátor, infúziós szerelékek, törésrögzítő ezekben is rendelkezésre áll.

- Remélem, azért jövőre kapunk egy új kocsit, az egyik Toyota ugyanis bőven leszolgálta már az idejét - fűzte hozzá Sipos Tamás gépkocsivezető, aki elárulta: a 12 éves jármű eddig 727 ezer kilométert futott.

- Ha nincs tömeges karambol, márpedig az viszonylag ritkán fordul elő, elég nyugis a hét vége, főként rosszullétekhez, illetve balesetekhez hívnak minket - magyarázta S. Horváth László mentőtiszt. Vasárnap délelőtt két riasztásunk volt, először egy szerencsétlenül járt férfit kellett bevinni a kórházba, aki megvágta magát a flexel. A másik egy epilepsziás beteg volt, aki rohamot kapott.

Persze a vasárnapiaknál súlyosabb esetekben is volt már része a kanizsai mentőknek.

- Naponta szembesülünk az élet mulandóságával, de egy gyermek halála a legborzasztóbb - szögezte le a mentőtiszt, majd hozzátette: ha valakit sikerül megmenteni a halál torkából, az semmihez sem hasonlítható lelki töltést ad.

- Ezt én is alá tudom támasztani - folytatta Tanai János, aki a mai napig emlékszik arra a csöpp kislányra, akit kétszer is sikerült újraélesztenie.

- Emlékezetes esetem nekem is van - vette át a szót Andrasek Mátyás, aki 35 szolgálatban töltött évével az egyik legidősebb mentőápoló a kanizsai csapatban. Az első riasztásaim egyike volt, mikor egy kisbabát segítettem a világra útban a kórház felé. Akkoriban sokkal gyakoribb volt a mentőkocsiban levezetett szülés, hiszen a többségnek nem volt autója.

Persze vannak rázós esetek is. Nem egyszer előfordult, hogy a helyszínre érkező mentőket megtámadják, szóban vagy tettleg inzultálják. A legbosszantóbb azonban a vaklármaszerű riasztás, hiszen így elvész a lehetősége annak, hogy időben segítsenek egy valóban bajba jutott emberen.

S, hogy mindezért mi a fizettség? Kényes kérdés, de nincs mit szépíteni rajta. Egy mentőápoló 80-85 ezer forintot, egy tapasztalt mentőtiszt 110-130 ezer forintot visz haza. Szinte mindenkinek van másodállása, egyesek elsősegélyt oktatnak, mások alkalmi munkát vállalnak, vallotta be Ténai Péter mentőtiszt, aki elárulta: utoljára hat évvel ezelőtt tudta nyaralni vinni a családot.

- Ha a pénzért mentőznénk, már nem lennénk itt. Számunkra ez hivatás, ezzel kelünk, ezzel fekszünk.

S, hogy ez mennyire így van, azt a mentők által létrehozott alapítvány is bizonyítja. Mint megtudtuk: az elmúlt két évben közel 2 millió forintot sikerült a mentéssel kapcsolatos eszközökre, berendezésekre fordítani, a jövőben pedig a helyi mentőállomás fejlesztése a cél.

De addig, amíg mindez megvalósul, s remélhetőleg ebben lapunk olvasói is segítenek, még jó pár életmentő beavatkozás vár a kanizsai mentőkre.

Az elmúlt hét vége amúgy átlagos volt, péntek reggeltől vasárnap estig 42 alkalommal riasztották a nagykanizsai csapatot. És ma mennek újra, és holnap és holnapután is...
Az összefogás ereje
A Zalai Hírlap karitatív adománygyűjtése hatalmas megyei összefogást eredményezett az elmúlt években. Két évvel ezelőtt a tragikus sorsú Simon József életén sikerült változtatni, a beteg testvérét egyedül nevelő fiú akkor új lakásba költözhetett. Sajnos Józsit idén nyáron elvesztettük, ám ő azon szerencsések közé tartozott, aki megtapasztalhatta az emberek jóindulatát. Tavaly az iszapkataszrófa áldozatai is érezhették a zalaiak segítőkészségét, s reményeink szerint idén a mentőszolgálat is jelentős támogatásban részesül. Az adománygyűjtés kapcsán azonban még egy felhívással élnénk. Várjuk azok jelentkezését, akik elmesélnék: amikor bajba kerültek, hogyan segítettek rajtuk a mentősök. 

Olvasóink felajánlásait a következő bankszámlaszámra várjuk:
12092309-00107259-00100003
Közlemény: Adomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!