Hírek

2011.11.04. 19:35

Félpályás tüntetések: demonstráció Zalában is (frissítve)

A Liga Szakszervezetek kezdeményezésére pénteken Zalában is több helyen került sor forgalomlassításra. A szakszervezetek a Munka törvénykönyvének a dolgozók számára hátrányos módosítása, az érdekegyeztetés háromoldalú rendszerének megszüntetése, s a nyugdíjrendszer átalakításának terve miatt vonultak az utakra.

MTI/OS

Zalaegerszegen pénteken reggel hét órától gyülekeztek a demonstrálók a 74-es és 76-os főútnak a várost észak felől elkerülő szakaszán. Délelőtt tíz felé az út egyik sávját elfoglaló 100–150 méter hosszúságú kocsisor két végén automata fényjelző készülékek engedték és állították le két irányból a forgalmat, de első ránézésre látszott, a demonstrálók a megyeszékhelyen nem közelítették  meg a júniusi hasonló akcióban részt vevők számát. A többség a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) tagjai közül került ki, s néhányan a Tungsram egerszegi alkatrészgyárából, valamint a VDSZSZ-től, a vasutasok képviseletében jelentek meg.


Dr. Jandó Zoltán, az FRSZ Nyugat-dunántúli Regionális Szövetségének elnöke arra a kérdésünkre, hogy a korábbi tüntetés óta mi változott, elmondta, az új Munka Törvénykönyve tervezetében valóban történtek a munkavállalók számára enyhítések, de ezek még mindig nem érik el azt a szintet, amit a Liga tagszervezetei el akarnak érni.

– A ránk vonatkozó szolgálati törvénnyel kapcsolatban pedig inkább szigorítások történtek. A nyugdíj módosítással kapcsolatban nincs változás, tartja magát a korábbi kormányzati szándék, tehát 57 év alatt minden nyugdíjast foglalkoztatni akarnak, vagy megadóztatják a nyugdíjukat, szolgálati járandóság névre keresztelve. Ígértek egy életpályamodellt, azért, hogy megérje rendőrnek menni, de ebbe jelentős szigorításokat csomagoltak be. Egyetlen pozitívuma van, az, hogy jövőre 14 ezer forintos juttatásban részesülhet a tiszthelyettesi állomány. A negatívum sokkal több. Például olyan etikai szabályzat lesz benne, ami szerint mi a jelenlegihez hasonló demonstráción való részvétellel szinte bűncselekményt követnénk el. A tervezetekben teljesen ellehetetlenítenék a szakszervezeteket, elvonva tőlük alapvető jogosultságokat, mint a kifogásolási jogot, a normaalkotás kezdeményezési jogát, és a munkakörülmények ellenőrzésének jogát is. A hivatásosoknál levő érdekképviseletek fórumait pedig felszámolnák azzal, hogy félévente egy országos fórumot engednének megtartani – mondott példákat a pénteki „útonállást” kiváltó okokról az FRSZ régiós vezetője.


Zelkó Nándor, a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke elmondta, az új törvénykönyv tervezete megalázó a bérből és fizetésből élők számára.
– Ha ez életbe lép, jogfosztottak leszünk, mert megszűnik a jelenlegi védelmünk – foglalta össze megjelenésük okát.

„Nem a korábbi Munka törvénykönyve, és nem a szakszervezetek hátráltatják a versenyképesség élénkítését, mint ahogy egyes gazdasági érdekcsoportok ezt sugallják ” – áll többek között abban a tájékoztatóban, amelyet a Zala Volánnál működő négy szakszervezet vezetői juttattak el lapunkhoz. Mint közölték, a szakszervezetek elismerik, hogy kevésbé sarkalatos kérdésekben történt közeledés a kormány és az érdekvédelmi szervezetek között, azonban a szakszervezetek parkoló pályára állításának szándéka továbbra is az MT-tervezet középpontjában szerepel, ezért vesznek részt a demonstrációban. A Zala Volán autóbuszaira ennek kinyilvánításaként pénteken kék szalagokat kötöttek.

Keszthely határában, a fenékpusztai úton körülbelül tíz autó alkotta a félpályás útlezárást, melynek két végében itt is útépítéseknél használatos mobil forgalomirányító lámpák szabályozták a forgalmat. A résztvevőkkel (a független rendőr szakszervezet már nyugdíjas tagjai, illetve néhány tűzoltó) meg is egyeztünk: ez már a félpályás demonstráció egy jóval európaibb módja, mint volt pár éve, a traktoros megmozdulások idején, elvégre az autósok számára jóval könnyebben leküzdhetők az akadályok. Bár valaki megjegyezte: „Remélem, nagyobb figyelmet szentelnek a lámpáknak, mint a 76-os építésénél működőknek...”


A megmozdulásban részt vevők elmondták: reggel óta kaptak pozitív és negatív megjegyzéseket is az autósoktól, a „kikiabálók” fele támogatásról biztosította őket, a többiek nem értettek egyet velük. A zöme viszont csak kivárta a sorát és elhaladt.

– Ismerve a mai hatalom „stílusát”, nem várok átütő sikert a megmozdulástól – fogalmazott Kator László, a rendőr szakszervezet tagja, akit a helyszínen kineveztek elöljárónak. – Viszont ennek ellenére meg akarjuk mondani a véleményünket, kinyilvánítani, hogy nem értünk egyet az ügyeket erőből intéző kormány törekvéseivel.

Az út mellett két tagtárs bográcsban készítette a demonstrálók ebédjét, utóbbiak pedig elmondták: nem számítanak atrocitásokra (annál is inkább, mert az ország hangulata rossz, és az emberek inkább az ő oldalukon vannak), kósza beszólásokat pedig rendőrmúlttal tudják kezelni.

Nagykanizsán két helyszínen, a 61-es főút Csónakázótó melletti szakaszán és a 7-es főútvonalon, a szabadhegyi elágazónál demonstráltak a szakszervezetek és szimpatizánsaik. – Egyetértek a demonstráció céljaival, csak az a baj, hogy kevesen vagyunk – mondta a nagykanizsai fényforrásgyárból a délelőtti műszak után érkező Z.-Németh Alexandra, pedig akkor már 20-nál is több autó foglalta el az egyik sávot a vasúti átjárótól Kaposvár felé. – Lehetnénk sokkal többen is, de úgy látom, a magyar nép túl türelmes. Sajnos, én sokáig nem tudok maradni, mert mennem kell a kislányomért, de úgy gondoltam, annyit megér, hogy ha kis időre is, de kijöjjek. A demonstrálók nagyobb hányadát a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete tagjai és a dolgozók tették ki. Kupó Csaba, az érdekvédelmi szervezet elnöke elmondta: munkahelyük, a GE műszakbeosztásától függően hol többen, hol kevesebben alkották a sort.

– Így elsőre elégedett vagyok a létszámmal, s azt gondolom, legközelebb még többen leszünk, mert abban is biztos vagyok, hogy várható folytatás – szögezte le. – Nagykanizsán ilyen demonstráció még nem volt, azt pedig külön fontosnak tartom, hogy megszólítottuk a társ-szakszervezeteket, s mellénk álltak a vasasok, az MSZOSZ, és a rendvédelmisek is.

Kupó Csaba hozzátette: a GE dolgozóit a Munka törvénykönyvének átalakítása érinti a 3 műszakos munkarend miatt. A módosítások kifejezetten a munkavállalók zsebéből vesznek ki pénzt.

Szalai Géza, az MSZOSZ városi koordinátora elmondta: a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kormány nem folytat párbeszédet a szakszervezetekkel, mely így éppen a legérintettebbeket zárja ki a jogszabályalkotásból.  


Szerzők: Hajdu Péter, Horváth-Balogh Attila, Varga Andor

OLDALTÖRÉS: Nem okozott komolyabb fennakadást a megmozdulás a közutakon



17:00 - Szakszervezeti demonstráció - Nem okozott komolyabb fennakadást a megmozdulás a közutakon (összefoglaló)  

Nem okozott komolyabb fennakadást a közlekedésben a LIGA Szakszervezetek péntek reggel kezdődött forgalomlassító demonstrációja; az országosan összességében mintegy száz helyszínt érintő félpályás útlezárást a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt szervezték az érdekképviseletek.

A Liga Szakszervezetek honlapján közöltek szerint délelőtt 85 helyszínen mintegy 1 800 gépjárművel vettek részt az aktivisták a forgalomlassító demonstrációban.
A szakszervezeti szövetség kommunikációs vezetője azt tudatta, hogy délelőtt 130 autó vett részt a tiltakozó akcióban Budapesten és a főváros környékén. A demonstráció este 7 óráig, illetve két fővárosi helyszínen szombat reggel 7 óráig tart.
A szakszervezeti megmozdulást  a rendőrség mindenhol biztosítja és a forgalmat is segíti.   

A péntek hajnalban elrendelt, de tévesen értelmezett fővárosi szmogriadó miatt, a főpolgármester kérésére három fővárosi helyszínen felfüggesztették a demonstrációt. A XI. kerületi Műegyetem rakparton és a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton, valamint a Hősök terénél összegyűlt demonstrálókat átirányították más budapesti helyszínekre.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a tiltakozást a tavasszal bejelentett követelések kielégítetlensége generálja, vagyis a Munka törvénykönyvének elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan átalakítása, amely korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.

Giró-Szász András kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján a LIGA Szakszervezetek országos demonstrációjával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kormány határozott és eltökélt eredeti céljainak végrehajtásában, és fenn kívánja tartani az új munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját. Az új munka törvénykönyve a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett teszi le a voksát - tette hozzá.



17:00 - Szakszervezeti demonstráció - Nem okozott komolyabb fennakadást a megmozdulás a közutakon (összefoglaló)  

Nem okozott komolyabb fennakadást a közlekedésben a LIGA Szakszervezetek péntek reggel kezdődött forgalomlassító demonstrációja; az országosan összességében mintegy száz helyszínt érintő félpályás útlezárást a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt szervezték az érdekképviseletek.

A Liga Szakszervezetek honlapján közöltek szerint délelőtt 85 helyszínen mintegy 1 800 gépjárművel vettek részt az aktivisták a forgalomlassító demonstrációban.
A szakszervezeti szövetség kommunikációs vezetője azt tudatta, hogy délelőtt 130 autó vett részt a tiltakozó akcióban Budapesten és a főváros környékén. A demonstráció este 7 óráig, illetve két fővárosi helyszínen szombat reggel 7 óráig tart.
A szakszervezeti megmozdulást  a rendőrség mindenhol biztosítja és a forgalmat is segíti.   

A péntek hajnalban elrendelt, de tévesen értelmezett fővárosi szmogriadó miatt, a főpolgármester kérésére három fővárosi helyszínen felfüggesztették a demonstrációt. A XI. kerületi Műegyetem rakparton és a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton, valamint a Hősök terénél összegyűlt demonstrálókat átirányították más budapesti helyszínekre.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a tiltakozást a tavasszal bejelentett követelések kielégítetlensége generálja, vagyis a Munka törvénykönyvének elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan átalakítása, amely korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.

Giró-Szász András kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján a LIGA Szakszervezetek országos demonstrációjával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kormány határozott és eltökélt eredeti céljainak végrehajtásában, és fenn kívánja tartani az új munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját. Az új munka törvénykönyve a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett teszi le a voksát - tette hozzá.



17:00 - Szakszervezeti demonstráció - Nem okozott komolyabb fennakadást a megmozdulás a közutakon (összefoglaló)  

Nem okozott komolyabb fennakadást a közlekedésben a LIGA Szakszervezetek péntek reggel kezdődött forgalomlassító demonstrációja; az országosan összességében mintegy száz helyszínt érintő félpályás útlezárást a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt szervezték az érdekképviseletek.

A Liga Szakszervezetek honlapján közöltek szerint délelőtt 85 helyszínen mintegy 1 800 gépjárművel vettek részt az aktivisták a forgalomlassító demonstrációban.
A szakszervezeti szövetség kommunikációs vezetője azt tudatta, hogy délelőtt 130 autó vett részt a tiltakozó akcióban Budapesten és a főváros környékén. A demonstráció este 7 óráig, illetve két fővárosi helyszínen szombat reggel 7 óráig tart.
A szakszervezeti megmozdulást  a rendőrség mindenhol biztosítja és a forgalmat is segíti.   

A péntek hajnalban elrendelt, de tévesen értelmezett fővárosi szmogriadó miatt, a főpolgármester kérésére három fővárosi helyszínen felfüggesztették a demonstrációt. A XI. kerületi Műegyetem rakparton és a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton, valamint a Hősök terénél összegyűlt demonstrálókat átirányították más budapesti helyszínekre.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a tiltakozást a tavasszal bejelentett követelések kielégítetlensége generálja, vagyis a Munka törvénykönyvének elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan átalakítása, amely korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.

Giró-Szász András kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján a LIGA Szakszervezetek országos demonstrációjával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kormány határozott és eltökélt eredeti céljainak végrehajtásában, és fenn kívánja tartani az új munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját. Az új munka törvénykönyve a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett teszi le a voksát - tette hozzá.

OLDALTÖRÉS: Lezárások és helyzetkép Zalában



Lezárások és helyzetkép Zalában

Információink szerint 10-15 autóval és transzparensekkel tiltakoznak az egyes zalai helyszíneken. Jelentősebb közlekedési fennakadás reggel sehol nem alakult ki.

Zalaegerszegen a 74-76-os főútnak a várost észak felől elkerülő szakaszán tartanak félpályáz lezárász. A forgalmat fényjelző készülék irányítja,  az Egervár felé tartók kerülni a Zalaegerszeg, illetve az Alsónemesapáti – Alibánfa - Zalaszentiván útvonalon tudnak.

Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet nyugat-dunántúli régiós elnöke az MTI-nek elmondta: demonstráció résztvevői 10-15 autóval, s a tiltakozók autóikkal estig folyamatosan cserélik egymást.



Lezárások és helyzetkép Zalában

Információink szerint 10-15 autóval és transzparensekkel tiltakoznak az egyes zalai helyszíneken. Jelentősebb közlekedési fennakadás reggel sehol nem alakult ki.

Zalaegerszegen a 74-76-os főútnak a várost észak felől elkerülő szakaszán tartanak félpályáz lezárász. A forgalmat fényjelző készülék irányítja,  az Egervár felé tartók kerülni a Zalaegerszeg, illetve az Alsónemesapáti – Alibánfa - Zalaszentiván útvonalon tudnak.

Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet nyugat-dunántúli régiós elnöke az MTI-nek elmondta: demonstráció résztvevői 10-15 autóval, s a tiltakozók autóikkal estig folyamatosan cserélik egymást.



Lezárások és helyzetkép Zalában

Információink szerint 10-15 autóval és transzparensekkel tiltakoznak az egyes zalai helyszíneken. Jelentősebb közlekedési fennakadás reggel sehol nem alakult ki.

Zalaegerszegen a 74-76-os főútnak a várost észak felől elkerülő szakaszán tartanak félpályáz lezárász. A forgalmat fényjelző készülék irányítja,  az Egervár felé tartók kerülni a Zalaegerszeg, illetve az Alsónemesapáti – Alibánfa - Zalaszentiván útvonalon tudnak.

Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet nyugat-dunántúli régiós elnöke az MTI-nek elmondta: demonstráció résztvevői 10-15 autóval, s a tiltakozók autóikkal estig folyamatosan cserélik egymást.

Mint munkatársunk, Hajdu Péter kérdésre Jandó Zoltán mondta, a szakszervezetek nyári demonstrációja óta sok esetben még rosszabb lett a helyzet a munka törvénykönyvének tervezete, illetve a szakaszervezetekre vonatkozó előírások tekintetébe, s ezek  főleg a szakszervezetek működését nehezítik el.

A zalai tüntetők között a GE zalaegerszegi egységének szakszervezeti vezetői is  képviselték a dolgozókat, s a VDSZSZ-től is jelen voltak.

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete, Közúti Közlekedési Szakszervezet, Zalai Autóbuszvezetők Szabad Szakszervezete és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezet a buszokon elhelyezett kék szalaggal csatlakoztak a szakszervezeti demonstrációhoz. 

Keszthelyen a 71-es főút fenékpuszati egyenesében olvasóink beszámolója szerint mintegy 10 autó áll kinn, köztük egy régi tűzoltókocsi, melyen a "25-30 év szolgálat, 0 év megbecsülés" felirat olvasható.  Itt a forgalmat fényjelző készülék irányítja, kerülni Sármellék felé a 76-os főúton lehet.

Nagykanizsánál a 7-es főút szabadhegyi bejáratától a körforgalom felé él a lezárás, illetv e 61-es főút sánci részén.
A  forgalmat a  rendőrség irányítja, s a hatóság kéri, vegyék figyelembe a rendőri karjelzéseket és óvatosan közlekedjenek. Kerülni azM7-es autópálya felé lehet.

A 61-es főút Csónakázó-tónál lévő szakaszán Kupó Csaba, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: nemcsak a Ligához, hanem az MSZOSZ konföderációjához tartozó érdekvédelmi szervezetektől is várnak résztvevőket, akik estig folyamatosan váltják egymást. A 7-es főút szabadhegyi elágazójánál Bali János, a Liga szakszervezetek nevében arról számolt be, hogy a Független Rendőr Szakszervezettel közösen szervezett tiltakozásukhoz mások mellett várhatóan egészségügyi dolgozók is csatlakoznak.


OLDALTÖRÉS: Szakszervezeti demonstráció - Két fővárosi helyszínen felfüggesztették az akciót



Szakszervezeti demonstráció - Két fővárosi helyszínen felfüggesztették az akciót



Szakszervezeti demonstráció - Két fővárosi helyszínen felfüggesztették az akciót



Szakszervezeti demonstráció - Két fővárosi helyszínen felfüggesztették az akciót

A szmogriadó miatt felfüggesztette a félpályás útlezárást két fővárosi helyszínen pénteken a LIGA Szakszervezetek - közölte az érdekképviselet kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Fiedler Péter elmondta: a fővárosban elrendelt szmogriadó miatt felfüggesztették a demonstrációt a tizenkét meghirdetett helyszín közül a XI. kerületi Műegyetem rakparton és a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton. Az ott összegyűlt demonstrálókat átirányították más budapesti helyszínekre - tette hozzá.

A főpolgármester péntek reggel 6 órakor elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. Tarlós István közleményben kérte a szakszervezetet, hogy a szmogriadó miatt függesszék fel a demonstrációt.     

Fiedler Péter tájékoztatása szerint a félpályás útlezárás csak a Budapestre vezető utakon okozott torlódást, a belváros így üresebb, mint általában. Mint hozzátette, ez többet használ a szmog ellen, mintha mindenhol felfüggesztenék a demonstrációt.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője azt közölte az MTI érdeklődésére, hogy a rendőrség mindenhol segíti a forgalmat, ahol az szükséges. A demonstráció miatt rendbontás nem volt - tette hozzá.

Országszerte mintegy száz helyen tart félpályás útlezáró demonstrációt a LIGA Szakszervezetek pénteken; az akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kormány üljön velük újra tárgyalóasztalhoz az új Munka törvénykönyvére vonatkozó, szerintük a munkavállalókat alapvetően hátrányosan érintő javaslat átdolgozása érdekében.

Gaskó István, a szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demonstráció oka változatlan: a Munka törvénykönyvének szerintük elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan irányú átalakítása, amely álláspontjuk szerint korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.


OLDALTÖRÉS: Dunántúlon csak az 1-es főúton alakult ki torlódás



Dunántúlon csak az 1-es főúton alakult ki torlódás



Dunántúlon csak az 1-es főúton alakult ki torlódás



Dunántúlon csak az 1-es főúton alakult ki torlódás

A Dunántúlon sem okozott jelentős fennakadásokat a közlekedésben a szakszervezetek péntek reggel 7 órakor megkezdődött demonstrációja, csak az 1-es főúton alakult ki nagyobb torlódás - tapasztalták az MTI tudósítói.

Az 1-es főút Győrbe keletről bevezető szakaszát 25 autóból álló konvojjal zárták el a demonstrálók péntek reggel. Alper László, a tiltakozás helyi szervezője azt közölte az MTI-vel: várhatóan egész nap tartani tudják ezt a létszámot.

A kocsioszlop - amelynek több autóján az Audi Hungária Független Szakszervezet zászlója lobogott - percekkel hét óra után állította le fél pályán a forgalmat, már komótos felvonulásával is jelentős dugót okozva a rendszerint zsúfolt főúton. A járműgyári érdekképviselet mellett a Rába Rt. Munkavállalók Szakszervezete és a Vasas Szakszervezeti Szövetség csatlakozott helyben a Liga országos akciójához.

Veszprém megyében három helyszínen tartanak félpályás útlezárással egybekötött tiltakozó akciót. Kora reggeltől Diszel és Tapolca között mintegy 15 autóval gyülekeztek a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen tiltakozók. A szervezők közlése szerint a veszprémi helyszínen a köd miatt nem sikerült felállniuk a Kádárta külterületén kijelölt helyre a demonstrálóknak, de Ajka-Bakonygyepesen 25 autóval 24 órás jelenlétet tartanak.

Somogyban három helyszínen - Kaposváron, a Kaposvár és Kaposfüred közötti úton, valamint a 65-ös úton, Siófok és Ságvár között - tartanak félpályás útlezárást a szakszervezetek. A demonstrációhoz a Magyar Szolidaritás Mozgalom is csatlakozott. A helyszíneket mindenhol rendőrök biztosítják, és szükség esetén irányítják a forgalmat. A három helyszínen a hét órakor kezdődött demonstrációhoz összesen mintegy 40 autóval csatlakoztak a tiltakozók 

A kaposvári tiltakozók között ott volt Árok Kornél, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) társelnöke is, aki az MTI-nek elmondta: a mostani forgalomlassítás egy folyamat része, azaz lesz folytatása, ám azt, hogy milyen formában, még nem döntötték el. Szeretnék elérni, hogy a kormány érdemben tárgyaljon az érdekképviseletekkel - tette hozzá.

A másik kaposvári helyszínen Orbán Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) helyi szervezője arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán 15-20 autót várnak; a kezdéskor öt autóval vonultak fel. Melisek János, a VDSZSZ pécsi területi vezetője, a Siófok és Ságvár közötti demonstráció szervezője telefonon arról tájékoztatott, hogy reggel nyolc autóval sorakoztak fel, de mintegy 20 gépkocsira és 50 résztvevőre számítanak. 

Az MTI tudósítójának tapasztalata szerint a kaposvári külváros forgalmát némiképp lassították a két helyszínen mintegy 30 autóval felsorakozott tiltakozók. Az autósok - néhány kivételtől eltekintve - türelmesen fogadták a néhány perces várakozást. Többen dudáltak, villogtak a lámpájukkal, miközben elhaladtak a demonstrációban részt vevők autói mellett.

Pécsett mintegy húsz autóval és ötven emberrel kezdődött a szakszervezetek demonstrációja, ennek többszörösére számítanak nap közben. Dudi Levente, a pécsi megmozdulás egyik szervezője elmondta: a most kint álló autók a később érkezőknek is foglalják a helyet a 6-os főút Pécsről kivezető szakaszán a Tüzér utcától, így több száz méteres szakaszon zárnak le máris négy sávból egyet. Mint mondta, napközben terveik szerint az útlezárást kiterjesztik mindkét, Pécsről kivezető sávra. A forgalom kora reggel még zavartalan volt.     A demonstráció a Független Rendőr Szakszervezet szervezésében a Baranyában egységbe tömörült tizenöt érdekvédelmi képviselet, valamint a Horvát Rendőr Szakszervezet részvételével zajlik. Délelőtt tíz órakor gyalogos demonstrációt tartanak, este ötkor pedig gyertyás megmozdulást. A szervezők 400-500 embert és mintegy száz autót várnak a demonstrációra.

Szekszárdon, az 56-os főút Budapest felé kivezető szakaszán nyolc személygépkocsi áll az úttest jobb oldalán, a forgalmat rendőrök irányítják. A félpályás útlezárás nem okoz komoly fennakadást a forgalomban; a gépkocsikon Liga szakszervezeti tömörülés, az EVDSZ, az ADÉSZ és az MSZOSZ zászlói láthatók. Néber Tibor, a demonstráció szervezője a helyszínen az MTI-nek azt mondta: nap közben 10-17 gépkocsival zárják le az utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!