Hírek

2011.10.25. 06:09

Milliós nyereség az adóval: csalással vádolják a volt polgármestert, körjegyzőt

A valóságosnál nagyobb összegű idegenforgalmi adóról (ifa) tett bevallást a balatongyöröki önkormányzat, hogy több normatív hozzájáruláshoz jusson.

Arany Gábor

A vád szerint 2004-ben és 2007-ben a Castrum Camping Bt.-t irányító dr. Réfi Antal (67) a ténylegesen befolyt idegenforgalmiadó-bevételnél 2,3 millió forinttal többet fizetett be. A Joe 2002 Kft. ügyvezetője, Hauer József (43) a Carina kemping üzemeltetőjeként három évben a valóságban beszedett idegenforgalmi adónál 4,5 millió forinttal többet fizetett be az önkormányzatnak 2005-2007-ben.

Mivel az önkormányzat által beszedett adó minden forintja mellé az állam kettőt tett hozzá támogatásként, ezért a költségvetést 13,6 millió forint kár érte. A többletet úgy kompenzálták, hogy az éves bérleti díjból kedvezményt kapott a vállalkozás. Sőt, a Joe 2002-nek 2007-ben teljesen elengedték egy nem létező írásos kérelmére hivatkozva.

A négy vádlott közül Hauer József mondta magát bűnösnek a hétfői tárgyaláson, ahol senki nem tett szóban vallomást, mondandójukat írásban nyújtották be. Ő úgy fogalmazott, kiszolgáltatott helyzetben volt, a körjegyző nyomást gyakorolt rá, közölte vele, hogy a bérleti díjat többlet ifa-ként fizesse be.

A polgármesterrel kialakult ellenséges viszonyának tudta be a történteket Győriné Szilágyi Ilona (56), aki 2001-től dolgozott körjegyzőként és az ügyben elsőrendű vádlott. Állítása szerint a döntésekbe nem vonták be, bár jogilag rá tartozik az ifa, de a háttéralkukról semmit nem tudott. Neki semmilyen érdeke nem fűződött a csaláshoz. Ráadásul egy alkalommal, 2007 márciusában tevékenyen közreműködött abban, hogy határozat szülessen: a Joe 2002 Kft. nem kap díjcsökkentést, ám ezt szeptemberben a testület negligálta.
Réfi Antal korábbi vallomásában tagadta bűnösségét, a többletet pusztán tévedésből befizetett összegnek tartotta, amiről csak a büntetőeljárásban értesült. Nem tudott arról, hogy a plusz milyen előnyökkel jár az önkormányzat számára és a bérletidíj-csökkentések, illetve az ifa-befizetések között nem volt összefüggés.

Kiss László (55) - aki 2002-10-ig volt polgármester - az eljárás korábbi szakaszában azt vallotta, az ifa beszedése, ellenőrzése teljes mértékben a körjegyző feladata volt, abba nem látott bele. A visszaélésről csak 2008-ban értesült Hauer Józseftől. A díjcsökkentést pedig az indokolta, hogy az apadó forgalom miatt segítsék a vállalkozókat, mert fontosnak tartották, hogy településen működjön kemping.

A tárgyalás szerdán folytatódik.



l Zala megyében 2008-ban 45 önkormányzat szedett helyi idegenforgalmi adót, 2009-ben 47, tavaly pedig 46   
l Kétféle jogcímen lehetett adót szedni: vendégéjszakák és üdülőingatlanok után (az utóbbit idén eltörölték.) A legtöbb önkormányzat korábban is a vendégéjszakákat vette alapul   
l A vendégforgalomhoz kapcsolódó helyi idegenforgalmiadó-bevétel minden forintját kiegészítette az állam 2008-ban és 2009-ben 2, tavaly 1 forinttal, idén pedig 1,5 forintot ad hozzá   
l Az idegenforgalmi  adó felső határa jelenleg 431,1 forint vendégéjszakánként   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!