Hírek

2011.10.05. 17:55

Lakottan és lelakottan eladó

Lakottan értékesít bérlakásokat Zalaegerszeg, s elad néhány üres, rossz állapotú bérleményt is. Az ár kedvező lesz, de a vevőnek a bérlő tartozását is ki kell fizetnie. A lakott lakások minimum kettesével vehetők meg.

Szabó Judit

A legutóbbi közgyűlésen a nyilvánosság kizárásával tárgyaltak a képviselők az újabb lakásértékesítési programról, amely sok egyéb intézkedéshez hasonlóan a bérlők tartozásainak folyamatos emelkedését hivatott meggátolni (a grafikán is látszik, hogy már megközelíti a 170 millió forintot a lakáskezelő, a LÉSZ Kft. kintlévősége). Mivel a hátralékos bérlőkkel szemben indított bírósági eljárások hosszúak és költségesek, az önkormányzat más megoldásokat is keres a kintlévőségek csökkentésére. Legutóbb arról döntött, hogy lakottan értékesít olyan bérlakásokat, amelyeknek a lakója legalább félmillió forinttal tartozik, a végrehajtás még nem indult meg ellene, vagy ha igen, a végrehajtó nem intézkedett, s nem valószínű a tartozás megtérülése. A lakást maga a bérlő nem veheti meg, csak harmadik személy. A vételár a forgalmi érték 40 százaléka lesz, tekintettel arra, hogy a lakás lakott. Ezenfelül a vevőnek ki kell fizetnie a bérlő tartozását, ami a kijelölt lakások esetében 0,5-1 millió forint.


A közgyűlés kikötötte, hogy a lakottan meghirdetendő lakásokból nem lehet egyet vásárolni, legalább kettőre kell pályázni. Doszpoth Attila alpolgármester elmondta: ennek legfőbb indoka, hogy ne lehessen kimazsolázni a legjobb lakásokat, s csak azokat megvásárolni.

Információink szerint azt is el akarja kerülni az önkormányzat, hogy a jogcím nélküli lakáshasználók hozzájussanak a bérlakás tulajdonjogához adott esetben féláron, úgy, hogy megvetetik a bérleményt valamelyik rokonukkal vagy ismerősükkel, aki továbbadja nekik azt. Ez azért sem lenne szerencsés, mert egy másik, folyamatban lévő lakásértékesítési programban a rendesen fizető bérlők csak 20 vagy 30 százalékos kedvezményt kapnak.

A dupla vagy semmi alapon zajló értékesítés ellenérvei között szerepel, hogy kizárja a vásárlási lehetőségből az alacsonyabb jövedelműeket. Pedig ők viszonylag olcsón meg tudnák oldani lakhatási problémájukat, ha egyetlen lakásra is lehetne pályázni, s azt a maguk erejéből felújítanák, említette Major Gábor, az MSZP önkormányzati képviselője. Hozzátette: azzal egyetért, hogy a jelentős felújítást igénylő lakásokat értékesítéssel hasznosítsa a város.

Doszpoth Attila jelezte: a kiválasztott ingatlanokat két körben adják el. Ha a tapasztalatok azt mutatják, hogy a minimum két lakás megvételére vonatkozó feltétel nem hozza meg a kívánt eredményt, lehetővé teszik a darabonkénti vásárlást is.

Az önkormányzat körülbelül egy tucat lakott ingatlant jelölt ki értékesítésre, s hasonló mennyiségben olyanokat is áruba bocsát, amelyek üresek, de nem adhatók ki, annyira rossz állapotúak. A lakáskezelőnek nincs pénze az összes üres lakás felújítására, költenie viszont így is kell azokra: nem kevés közös költséget kell fizetni utánuk. Ezektől a drágán fenntartható és gazdaságtalanul (ötévi bérleti díjat meghaladó költséggel) felújítható lakásoktól is szabadulni  szeretne a város. Üres lakás értékesítése esetén a LÉSZ Kft. azt a célt tűzte ki, hogy az eladási ár minimuma a bérlő tartozása és a felújítási költség összege legyen, de ezeket a lakásokat is felértékeltetik, szakértő határozza majd meg a vételárukat. Könyv szerinti érték alatt csak különösen indokolt esetben zajlik értékesítés. A bérlakásokat pályázati úton adják el. Az első pályázatokat december végéig teszik közzé. 


BÉRLŐK
A lakottan értékesítendő lakások bérlőinek nincs érvényes bérleti szerződésük, így elővásárlási joggal sem rendelkeznek. A kiköltöztetésükről a vásárlónak kell gondoskodnia. Indíthat pert például a lakás kiürítése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!