Hírek

2011.10.21. 16:54

Az egyezségek döntő többségét teljesítik

Más megyékhez képest Zalában lényegesen kevesebbszer kerül sor büntetőügyekben közvetítői eljárásra, mediációra. Pedig a tapasztalatok kedvezőek, a mediációra utalt ügyek 80 százalékát zárják le a sértett és az elkövető közötti egyezséggel, és ezek több mint 90 százaléka teljesül is.

Arany Gábor

Ez pénteken hangzott el Zalaegerszegen, a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálata által szervezett és a megyei bíróság dísztermében megrendezett konferencián, ahol a mediáció mellett a családon belüli erőszak került terítékre.

A mediáció lényege egyszerűsítve, hogy a törvény által meghatározott kisebb súlyú bűncselekmények esetén az igazságügyi szolgálat által felügyelt eljárásban az elkövető anyagi, erkölcsi elégtételt nyújt a sértettnek. Ezért megszűnik vele szemben a büntetőeljárás, illetve a büntetése korlátlanul enyhíthető.

Nos, a vádemelésre került zalai büntetőügyek 1,2 százalékában került sor közvetítésre, ennél csak Hajdú-Biharban volt kevesebb, míg például Baranyában 3,9 százalék az arányuk.  Mindezt annak ellenére, hogy a mediáció módot adna arra is, hogy a bíróságok leterheltsége csökkenjen.

A társadalom legfontosabb egysége, a család védelmét szolgálja, hogy a hazai büntetőeljárásokban a hozzátartozók közötti erőszakot kiemelt figyelem kíséri, a büntetés kiszabásakor súlyosbító tényezőnek számít. E területen öt éve létező lehetőség a távoltartás, amelynek elrendelésére például az egerszegi bíróságon évente néhány alkalommal kerül sor. Emellett két éve létezik az azonnal elrendelhető ideiglenes távoltartás, amelyről a rendőrség hoz határozatot, ezek száma évente tíz körüli.

A családon belüli erőszakkal kapcsolatban francia tapasztalatokról is szó esett a konferencián, erről Juliette Monroche rendőr alezredes beszélt. Egyebek mellett utalt rá, náluk is problémát jelent, hogy az áldozatok gyakran félnek jogi lépéseket tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!