Hírek

2011.10.07. 18:01

Áramütés Dabroncon: ami biztos, az a hírzárlat

Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy a múlt héten hat munkást áramütés ért a Zala és Vas megye határaihoz közeli Dabroncon, amikor fémállványukat nekitolták a magasfeszültségű vezetéknek.

Szijártó János

A balesetben ketten a helyszínen életüket vesztették, négy ember sérülése volt életveszélyes. Azonban ők már jobban vannak, az egyik ápolt már elhagyhatta a kórházat. Felelős még nincs, vizsgálat és hírzárlat viszont van. 

Amit biztosan tudunk, az az, hogya foglalkozás körében elkövetetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított ügynek még nincs gyanúsítottja. Illetve teljes hírzárlat van, annak ellenére, hogy egy állami-uniós pályázattal támogatott beruházáson, azaz részben a mi pénzünkből épülő ipari csarnoknál történt a tragédia.


A helyszínen a mentősök minden erőfeszítése ellenére egy 56 és egy 53 éves zalaegerszegi lakos vesztette életét. Súlyos sérülést szenvedett egy 57 éves zalaegerszegi, egy 44 és egy 21 esztendős szombathelyi, illetve egy 53 éves hahóti férfi. De a közvéleményt nem tájékoztatja senki. Ezúttal is jól érzékelhető, hogy az újságírót akkor szeretik, amikor szalagátvágás és parádé van, egyébként meg „ne kíváncsiskodjon”.

De haladjunk sorban. A dabronci csarnoknál nagy tábla hirdeti, hogy ipari csarnok építése zajlik a községben, a „kedvezményezett” Simon István. A kivitelezés ideje 2010. március–augusztus. Mintha az már lejárt volna, de ez hazánkban talán szóra sem érdemes. Aztán tovább olvasom a szép színes táblát és kiderül, hogy „Az Európai Unió és a Magyar Köztáraság kormánya által, az Új Magyarország Vidékfejlesztési program keretében nyújtott támogatás összege 29 millió 267 ezer 335 Forint.” A kivitelező a DMB-97 Bt., a műszaki ellenőr Erdélyi Balázs. A kiírás (valóság)tartalmáról annyit, hogy a bt.-t természetesen nem lehet megtalálni, Erdélyi Balázs pedig nem műszaki ellenőr, hanem építész, a csarnok tervezője. A tábla alján látható az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz megadott www. umvp.eu internetcím, ahol a beépített keresővel sem találni semmit a szóban forgó projektről, sem a tulajdonosról, Simon Istvánról.

Telefon, hívom Simon Istvánt. Egy hölgy veszi fel, bemutatkozom, majd kérdésemre elárulja, Simon úr párjával beszélek. Nem adja át a telefont, nem kívánnak nyilatkozni, meg egyáltalán, hogy jövök én ahhoz, hogy kérdezősködjek. De a harmincmilliós állami támogatást azért elfogadták, mondom, mire azt válaszolja, hogy „azt még nem kaptuk meg”, majd gyorsan kinyomja a mobilt. Simon István egyébként a legutóbbi önkormányzati választáson független jelöltként indult Dabroncon a polgármesteri székért, de alulmaradt Simon Lajossal szemben. A vállalkozó nem dabronci, csak itt vásárolt területet az önkormányzattól. A Zalaegerszeg közelében fekvő Pethőhenyéről származik, itt áll a szülői ház, és vállalkozásának székhelye is ide van bejelentve. 
 


A következő úr a telefon másik végén, Molnár Zoltán, aki tudtommal a Zalai Fém-Technika Kft. ügyvezetője. A helybeliek beszéltek arról, hogy egy zalaegerszegi cég emberei dolgoztak a csarnoknál, a két vezető apa és fia, mindkettőjüket Molnár Zoltánnak hívják. Az apát sikerült elérnem. Elmondta, hogy amíg a vizsgálat tart, addig nem ad ki semmilyen információt. Ugyanakkor azt elárulta, hogy a balesetben érintett hat emberből négy az ő dolgozójuk volt. A két elhunyt is. Azonban gyorsan ki is igazít, hogy ő nem is ügyvezető, hanem a fia tölti be ezt a posztot, illetve, hogy az általam említett cég már nem is létezik, mert felszámolták. Mintha ez a két halott családját érdekelné.

A további két sérültről azonban még mindig nem tudjuk, hogy hova, kihez tartoztak. A dabronci polgármester a megyei kormányhivatalnál érdeklődött, hogy milyen vállalkozás dolgozott, dolgozik a csarnoknál. Ő sem kapott felvilágosítást. A szöveg a szokásos, „folyamatban lévő ügyről nem adunk ki információt”. Pont ezt kaptam Molnár úrtól is, és a rendőrség is szívesen alkalmazza ezt a tömör mondatot, ha olvasóink tájékoztatása érdekében szeretnénk valamit megtudni. A Zalai Fém-Technika Kft. egyébként az EU-Tudakozó szerint 2006-ben alakult Molnár Zoltán egyéni vállalkozásából, ami 1992-ben indult egyéni cég címen. Referenciáik között több jelentős munka, csarnoképítés is szerepel.

Az építési engedélyt a sümegi polgármesteri hivatal építésügyi és műszaki osztálya adta ki 2008-ban. Tudni kell, hogy a hivatal csak magát a tervet vizsgálja, a kivitelezést nem. Ez majd csak a beruházás befejezésénél, a használatbavételi engedély kiadásánál kerül fókuszba, építéshatósági szempontból. De az építtetőnek biztosítani kell a műszaki ellenőrt, akinek személyét a téves kiírás és az információk visszatartása miatt nem ismerjük. Az egyik helybeli szerint nincs is. Ha mégis lenne, szívesen meghallgatnánk az ő véleményét is.


Az építéssel, munkavédelemmel összefüggő ellenőrzési jogkör a megyei kormányhivatalhoz tartozik. Zajlik az alapos vizsgálat, amely minden apró részletre kiterjed. Még az is kiderülhet, hogy a dolgozók nem részesültek munkavédelmi oktatásban vagy amit kaptak, nem volt elégséges. Annyit tudunk, hogy már több hiányosságot feltártak, de azok egyike sem volt közvetlen ok-okozati összefüggésben a balesettel. Mint ahogy az sem, hogy bejelentett dolgozót, vagy „fekete munkást” ért az áramütés. A magasfeszültség ilyen szempont szerint nem válogat. Viszont mindenképpen tisztázni fogják még ezt is, hiszen a szóbeszéd szerint csak a Molnár-féle négy ember volt hivatalosan, szabályszerűen bejelentve, a másik kettő nem. Vagy legalábbis ez még kérdéses. Információink szerint a tulajdonost, Simon Istvánt még a jövő héten meghallgatják és talán a válasz is megszületik.

Természetesen az E.ON felelőssége is a vizsgálat tárgyát képezi, bár álláspontjuk szerint a hálózat teljesen megfelelt az előírásoknak. Viszont a helyi sajátosságokat is figyelembe kell venni, mint ahogy azt az állványozással összefüggő munkavégzésnél is kellett volna. A magasfeszültség nagyon veszélyes üzem, mindkét irányban több méteres védősávot szükséges elhagyni. Egyházi Nikoletta sajtószóvivő korábbi nyilatkozata szerint ilyen munkánál akár az áram kikapcsolását is lehet kérni vagy a későbbi biztonságos működés érdekében a vezeték szigetelését, a védősáv tényleges kijelölését. Bár kétségtelenül az sem mellékes kérdés, hogy mit keresett az állvány a homlokzattól 12 méter távolságra lévő vezeték alatt.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal várhatóan a jövő héten tájékoztatja lapunkat a vizsgálat eredményeiről.  



Kapcsolódó cikkünk: 

Áramütés Dabroncon: meghalt két zalaegerszegi munkás, két zalai súlyosan megsérült 

Áramütés Dabroncon - Nem nyerte vissza az eszméletét a legsúlyosabb sérült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!