Hírek

2011.09.22. 06:26

Új drogstratégiát készítenek

Új drogstratégiát készíttet a kormányzat, amely a tervek szerint a 2009-ben elfogadottat váltja fel, s jóváhagyása esetén 2012-től 2020-ig meghatározza a kábítószer elleni küzdelem magyarországi irányvonalait.

Szabó Judit

A drogstratégia társadalmi vitára bocsátott tervezetének legfontosabb elemeiről Téglásy Kristóf, a NEFMI főosztályvezetője beszélt a napokban a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal rendezvényén. Míg az előző drogstratégia markánsan a kábítószerezésből adódó ártalmak csökkentésére fókuszált, a készülőben lévő a gyógyulásra, hangzott el. Amint Téglásy Kristóf fogalmazott: lehet, hogy kicsit naiv cél, de el akarják hitetni mindenkivel, hogy a függőségben szenvedők felépülhetnek és újból teljes életet élhetnek. Hozzátette, a kormányzat a kábítószer elleni küzdelem kapcsán is fontosnak tartja a családok megerősítését és annak a szemléletnek az elterjesztését, amely az egészségfejlesztést, a testi - lelki - szellemi - társadalmi jól-létet állítja középpontba. A drogok forgalmazását szigorúbban büntetnék. Mindenkit terjesztőnek tekintenek, aki akár egyetlen másik embernek kábítószert ad át, s a terjesztőknek a drogkereskedelemből származó vagyonát is elkoboznák.

Az elterelés rendszerét átalakítanák, mert nem működik jól, Téglásy Kristóf szerint gyakran csak aláírják a jelenléti ívet az érintettek, más nem történik. A stratégia alapján továbbra is lehetőség lenne rá, hogy a büntetés alól mentesüljenek azok a fogyasztók, akik kezelési vagy megelőzési programban vesznek részt, de ezt feltételekhez kötnék. Ilyen a hatóságokkal együttműködés, és meg kellene téríteni például a fogyasztónál talált kábítószer bűnügyi vizsgálatának költségeit.


A kormányzat szigorítást tervez a szintetikus drogok tiltólistára vételével kapcsolatban. Ma akár egyetlen összetevő minimális megváltoztatása is elég ahhoz, hogy legálisnak minősüljön a szer (bár a hatása gyakorlatilag nem változik), s legjobb esetben is eltelik öt hónap, mire ezt az új változatot is betiltják. Van olyan elképzelés, hogy az állam úgy lépne fel az egyre inkább elharapózó jelenség ellen, hogy az anyagok törzsképletét venné tiltólistára, így a recept megváltoztatása nem maradna következmény nélkül.

A stratégia néhány pontját a rendezvényen is érték kritikák. Csóbor Lujza, a zalaegerszegi drogambulancia vezetője óva intette a döntéshozókat attól, hogy elrettentésre épülő stratégiát fogadjanak el. Emlékeztetett: volt már ilyen szabályozás, s abban az időben sem csökkent a kábítószerfogyasztás, emelkedett viszont a rejtőzködők száma, nem jelentkeztek kezelésre a fogyasztók. Bírálta a kezelésbe vétel feltételekhez kötését is, a családok megerősítésével kapcsolatban pedig megjegyzte, hogy a cél helyes, de akkor a parlamentnek nem ezzel ellentétes döntéseket kellene hoznia.

A rendezvényen szóba került, hogy a West Balkánban történt tragédia kapcsán további intézkedéseket terveznek a minisztériumok, megfelelő mederbe terelnék a fiatalok szórakozását. Felmerült, hogy a szórakozóhelyeken késő éjszaka kezdődő koncertekből két előadást kellene tartani, egyet este 8-kor. Ezt látogathatnák a fiatalabbak, s a befejezéséig nem lehetne alkoholhoz jutni. Az új büntető törvénykönyben pedig büntethetővé tennék, ha egy nagykorú 18 éven alulinak vesz alkoholt a szórakozóhelyen. A fiatalok szeszesitallal való bolti kiszolgálását is sokkal keményebben, a három csapáshoz hasonlóan büntetnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!