Hírek

2011.09.27. 06:11

Tizenhat mázsa háromnyaras ponty

Tizenhat mázsa pontyot telepített a Csónakázó-tóba a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége. Az ősz folyamán még egy telepítést terveznek, tudtuk meg Gombos Imre elnöktől.

Horváth-Balogh Attila

– Gyerekek, alig van már hal ebben a tóban – bizonygatta az egyik pecás a másiknak tegnap a vízparton, miközben a szállítmányt hozó teherautóra vártak. – Ami van, azt meg nem engedik kifogni, mert az 5 kiló felettieket vissza kell dobni. Rengeteg ilyen lehet már, csak azt nem értem, minek tartogatjuk őket. A múltkor is kifogtak egyet, szanaszét volt szakítva a szája, annyian kirángatták már.  Addig dobáljuk vissza ezeket, amíg el nem pusztulnak maguktól?

– Én azt mondom, mindet le kéne halászni, eladni és a pénzből fiatal ivadékokkal betelepíteni a tavat – vette át a szót tőle egy sporttársa. – Ez a 15 mázsa ponty semmi, ekkora tóban pillanatok alatt eltűnnek.


A világmegváltásnak a begördülő teherautó vetett véget. Gombos Imre, a haltelepítést végző Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége elnöke elmondta: fogható méretű példányokat telepítettek be, 1,2–1,3 millió forint értékben, s a horgászok a szombat reggelig tartó tiltás után már ki is ülhetnek ponty-portyázni. Idén ez volt a harmadik halpótlás, tudtuk meg, eddig csuka-, balinivadékot, valamint dévérkeszeget engedtek a vízbe. Melynek szintje az emlékezetes nyári kagylópusztulás után az elmúlt időszak hősége miatt alaposan, 40-50 centivel megereszkedett, normalizálódásához csapadék kellene.

Az elnök azt is elmondta: a tó befagyása előtt terveznek még egy utolsó telepítést novemberben.

A szezonban jó pár versenynek is otthonául szolgált a Csónakázó- tó, a legnagyobb hal, amit kifogtak, egy 18 kilós ponty volt. Azonban az előírásoknak megfelelően ezt sem tarthatta meg büszke elejtője, vissza kellett dobnia – és még kívánni sem lehetett tőle...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!