Hírek

2011.09.11. 14:34

Szüret Lendván: hagyományokat elevenítettek fel (fotókkal)

Horvát, magyar és szlovén csoportok egyaránt részt vettek a szombaton tartott Lendvai Szüret rendezvényén. A délelőtt felvonulásnak mintegy ezer résztvevője volt, ezzel a határmenti régió egyik legnagyobb rendezvényét tartották a muravidéki kisvárosban.

Gyuricza Ferenc


A Lendvai Szüret már programja pénteken délután kezdetét vette a borfesztivállal, melyen helyi pincemesterek kínálták termékeiket. A lendvai borok mindig is a térség legkiválóbbjai közé tartoztak, ám az elmúlt év különösen szép eredményeket hozott.


A szombati rendezvény felvonulással vette kezdetét, amelynek résztvevői közül többen a hagyományos szüreti eszközöket és szokásokat mutatták be, mások a térség folklórjából adtak ízelítőt. Zala megyéből is érkeztek felvonulók, mások mellett a Da Bibere Borlovagrend és a zalalövői Salla néptánccsoport tagjai, illetve az andráshidai hagyományőrzők is. Ugyancsak részt vettek a felvonuláson a resznekiek, ők az alsólakosiakhoz csatlakoztak.


- Évek óta jó kapcsolatot ápolunk a muravidéki településsel, ők hívtak meg bennünket, mi pedig örömmel jöttünk - mondta Kercsmár István, a zalai község polgármestere. - Lakodalmi szokásokat mutatunk be, együtt mulatunk a helyiekkel, nagyon jól érezzük magunkat.


A reszneki és alsólakosi közös csapat vidámsága a közönségre is átragadt, a traktorral felvonuló társaságot több száz fős tömeg követte vidám nótákat énekelve. A felvonulás után a résztvevő csoportok táncokkal, nótacsokrokkal szórakoztatták a jelenlévőket. 


A Szlovén Borvitéz Rend minden évben megrendezi a maga versenyét, amely a délnyugati szomszédos országban az egyik legrangosabb minősítő. Idén ezen ismét jól szerepelt a lendva-hegyi Cuk Lajos, aki tavalyi eredményét megismételve ezúttal egy 2006-os pinot blanc borával hozta el a minősítő abszolút első helyezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!