Hírek

2011.09.12. 14:42

Öngondoskodj, mert baj lesz!

A pénzügyi kultúránk nulla, túl azon, hogy az embereket nem figyelmezteti senki: csak költekezzenek, amíg futja a keresményből, mondja könyvtáros jóismerősöm Zalaegerszegen.

Arany Horváth Zsuzsa

Kocsisné Sipos Rozália a megyei könyvtár munkatársa, humán értelmiségi, nagyon odafigyel az anyagi helyzetére. A negyven éven túli hölgy tisztában van vele, a férje és az ő közalkalmazotti nyugdíja nem lesz elegendő és persze  13 és 8 éves fiaik felnevelése  sincs kiadások nélkül. Mit tesznek?

- Későn szültem, ez fokozott felelősséggel tölt el, mi a férjemmel nagyon odafigyelünk a pénzügyeinkre - mondja Rozália. - Az életbiztosítást választottuk, mindkettőnknek több is van, ezek egészségügyi biztosítást is adnak. Nem értem azokat, akik nem gondolkodnak előre, nem tudom, miben reménykednek.

Rozália álláspontját igazolja egy minapi felmérés, melyet az Aegon Magyarország biztosító készíttetett. A megkérdezettek többsége vagy előtakarékoskodik nyugdíjas éveire, vagy legalább tervez ilyen lépéseket. A többség szerint havonta 1030 ezer forintot kellene félretenni az időskori járadék kiegészítésére.

A 35 évesnél idősebb korosztály döntő többségét foglalkoztatja a majdani nyugdíja, 44 százalékuk pedig nagyon aggasztónak ítéli a kilátásokat, derül ki a kutatásból. Minden ötödik aktív dolgozó foglalkozik ezzel a gonddal, míg 59 százalék egyelőre nem szentel túl sok figyelmet a nyugdíjas-évekre történő felkészülésnek.

A kutatás megállapítja, a nyugdíjrendszer átalakítása, a második pillér felszámolása 10-ből négy ember figyelmét ráirányította a problémára. A 3549 éveseket és a viszonylag magas jövedelemmel rendelkezőket egyelőre érthetően kevésbé foglalkoztatja, hogyan boldogulnak nyugdíjasként, szemben az 5064 éves korosztállyal, illetve a rosszul keresőkkel. A jelenleg aktív lakosság 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy komolyan aggódik a majdani nyugdíja miatt. A jelenleg aktívak 90 százaléka szerint nekik nehezebb lesz nyugdíjas korukban, mint a mostani nyugdíjasoknak, 81 százalékuk szerint pedig az embernek már fiatalon fel kell készülnie az időskori önellátására. A megkérdezettek többsége szerint elsősorban a család felelős az időskorúak ellátásáért, másodsorban az állam és legutoljára az önköltségi alapon működő intézmények. A megkérdezettek 40 százaléka el is várná, hogy a családtagjai segítsék vagy ápolják, ha arra szükség lesz. Magasabb arányban költöznének idősotthonba a megkérdezettek, mint ahányan családtagjaikat beadnák ilyen intézménybe.

Összességében a kutatásban megkérdezettek 60 százaléka aggódik komolyan a megtakarításai miatt is, ami arra utal, hogy a magyarok bizonytalanná váltak a bankok és más pénzügyi szolgáltatók stabilitásával, a szabályozói környezettel szemben is.

Sági Péter (30) pénzügyi tervező lapunk kérdésére elmondta, amíg a XX. század közepén jövedelmük legalább 10 százalékát tartalékolták nehezebb időkre az emberek, ma ezt újra meg kell tanulniuk.

- Ma nem tudatosan takarékoskodnak, hanem tudatosan költekeznek - mondta a szakember. - A fogyasztás feléli a jövedelem azon részét is, amely esetleg megmaradhatna. Pedig elvileg három felé kéne osztanunk a keresményt: egyharmadát hosszú távra lenne jó tartalékolni, egyharmadát rövidtávú, de előre nem látható kiadásokra tehetnénk félre, s a maradékból kellene a napi élet igényeit fedezni.

- Van olyan takarékoskodási forma, amely megbízhatónak tűnik?
 
- Az az életpálya tervektől és a kockázatvállalástól függ. Jómagam életbiztosítás alapú befektetési módozatokat választottam, mert anyagilag is tudatosan készülök hosszú távú céljaimra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!