Hírek

2011.09.21. 13:39

Nosztalgikus, antikolt lakásdíszek

Különleges és dekoratív antikolt táblaképeket készít a nagyrécsei Bacónaki-hegyen élő Farkas Klára. Régi városképek, színes gyümölcsök, csendéletek: megannyi ragyogó téma, ami falra, pontosabban táblaképekre kívánkozik.

Horváth-Balogh Attila


Farkas Klára maga tökéletesítette a módszert, mígnem megtalálta azt az eljárást, mely a legalkalmasabbnak bizonyult az alkotások megóvására.

- Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek, és ezt tulajdonképpen azon régi vásárlóimnak köszönhetem, akik 2003-ban működő lakberendezési üzletünkben kis konyhai képeket kerestek  - bocsátotta előre Farkas Klára.  - Addig unszoltak kérésükkel, amíg a párommal, Ladányi Lászlóval arra a döntésre nem jutottunk (mivel már korábban is foglalkoztunk különböző kézműves technikák alkalmazásával), hogy magunk készítünk olyan kiegészítőket, melyekkel kisebb falfelületeket, sarkokat is otthonossá lehet tenni. Be kell vallanom, meglepődtünk, milyen népszerűvé vált a vásárlók körében az antikolt táblakép.

Farkas Klára elmondta: párjával a modern kézművességet képviselik, ami a könyvkötészet alapjait ötvözi az alkalmazott grafikával és művészettel. Konkrétan: különféle reprodukciókat, grafikákat kasíroznak préseléses-ragasztásos eljárással falapokra, aztán pedig antikolják, öregítik a kereteket. Természetesen, ehhez a képeket mindig úgy választják ki, hogy megfeleljenek ennek a nosztalgikus hangulatot sugárzó technikának.
- A korábbi években a mediterrán hangulatú, főként narancs- és citromfákat ábrázoló képek voltak a legnépszerűbbek, ám az idei évben inkább a provence-i  típusú levendulás, virágos csendéletek a legkelendőbbek. De nem mennek ki a divatból a koktélokat ábrázoló, világvárosokat bemutató képeink sem. Sőt, Magyarország szinte valamennyi városáról szereztünk már be régi képeslapokat, így aztán a históriát kedvelőknek is tudunk látványossággal szolgálni.

Farkas Klára kérdésünkre azt is elmondta, termékeikkel elsősorban viszonteladókat szolgálnak ki, ám a vevőkkel való személyes kapcsolattartás igénye miatt évek óta rendszeres résztvevői a jelentős hazai kézműves vásároknak. 

- Azt azonban rendkívül fontosnak tartjuk, hogy csak olyan vásárokon vegyünk részt, ahol válogatott, valóban kézművesek által készített termékeket árulnak és nem gagyit  - szögezte le. - Sajnos, éppen ennek okán Nagykanizsán egyetlen városi rendezvényen sem voltunk ott több kézművestársammal, ugyanis annyira alacsony a színvonal, hogy azt egy magára valamit is adó művészember nem vállalhatja fel. Ellentmondásos helyzet, de éppen egy multi, a Kanizsa Plaza adventi kirakodóvásárán veszünk csak részt évről-évre régi képeslapok alapján készült tábláinkkal.

Helyi alkotók, helyi termékek - További cikkek itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!