Hírek

2011.09.15. 18:03

Lápok: rendezetlenség

A lápterületek bejegyzésének elhúzódása helyrehozhatatlan természeti következményekkel járhat, tehát az állam nem teljesíti az egészséges környezethez való jogból fakadó intézményvédelmi kötelezettségét – áll Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állásfoglalás- tervezetében.

Horváth-Balogh Attila

Az ombudsman azután alakította ki állásfoglalás-tervezetét, hogy a Szévíz völgyében, Pötréte és Hahót térségében folytatott tőzegkitermelés a figyelem középpontjába állította a magyarországi lápok helyzetét. Ebben az áll: az illetékes hatósági szervezetrendszer a jelenlegi feltételekkel nem tud eleget tenni védelmi kötelezettségének. Lassan halad a lápterületek felmérése és ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetése. Az országban számos olyan terület található, amely ugyan lápnak tekinthető, ám ezt határozatban nem állapította meg semmilyen hatóság. Így viszont szinte lehetetlen érvényt szerezni a természeti védettségnek, s a lápok elpusztítása szankció nélkül maradhat. Ugyanakkor a rendezetlen helyzet sérti a vállalkozói, tulajdonosi érdekeket is: az érintettek ugyanis nem értesülnek előre arról, hogy egy adott területen lápnak minősülő élőhely található.

Fülöp Sándor közleményében azt is írta: komplex kormányzati intézkedés szükséges a lápok ügyében, felül kell vizsgálni a jogi szabályozást, biztosítani a hatóságok hatékony működéséhez szükséges feltételeket, továbbá el kell készíteni a lápterületek kezelési terveit. A végleges állásfoglalást és ajánlásait a kormány felé a beérkezett vélemények birtokában véglegesíti majd az ombudsman.



Kapcsolódó cikkeink: 

Tőzegbányászat: nincs még vége a láp-sztorinak

LMP: felül kell vizsgálni a tőzegbányászati engedélyeket 

Orbán öccse üzent: minden megfelel a szabályoknak 

A tőzegbányászat elleni támadásokról (reagálás írásunkra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!