Hírek

2011.09.02. 12:26

Hamarosan megkapják a pénzt a tűzoltók

Legkésőbb október 15-ig kell megkapniuk a tűzoltóknak azon elmaradt járandóságaikat, melyek a Legfelsőbb Bíróság 2009-es jogerős határozata értelmében járnak nekik. A túlmunkadíjat a 2004. májusa és 2007. december vége közötti időszakra a késlekedő jogharmonizáció miatt kell kifizetni.

Gyuricza Ferenc

Mint ismeretes, az elmaradt túlórapénzt azért ítélte meg a tűzoltók számára a Legfelsőbb Bíróság, mert az ország európai uniós csatlakozását követően hazánk késlekedett a szolgálati idő kötelezően előírt csökkentésével. Az integrációt megelőzően ugyanis az tűzoltók szolgálati ideje 54 órát tett ki, az uniós rendelkezések viszont úgy szólnak, hogy az csak 48 óra lehet. A különbözetre túlóradíjat kell folyósítani, mely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint – mint korábban hírt adtunk róla – már meg is kezdődött.

A kommunikációs osztály munkatársa, Hajdú Márton arról tájékoztatta lapunkat, hogy a négy Zala megyei tűzoltóparancsnokság közül három – a lenti, a zalaegerszegi és a nagykanizsai – számlájára már el is utalták a pénzt, s már a keszthelyi kollégák kifizetése is folyamatban van. Az érintett tűzoltók ugyanakkor azt mondják, még nem kapták meg a pénzt, ami személyenként a beosztástól, rendfokozattól és szolgálati időtől függően néhány tízezer forinttól bruttó egymillió forintig terjedhet.
– Úgy tudjuk, október 15-ig kell megkapnunk az elmaradt túlórapénzt – mondta a Lenti tűzoltóparancsnokság egyik munkatársa. – Várjuk már, hiszen éveken át harcoltunk ennek a jogos járandóságnak a kifizetéséért.
Egy már nyugállományban lévő tűzoltó szerint egyelőre csak az elmaradt túlmunkadíjakat kapják meg, a kamatok kifizetése csak később esedékes.

– A vonatkozó kormányrendelet alapján valóban október 15-ig kell a kifizetéseknek megtörténnie – válaszolta kérdésünkre Kovács Viktória főhadnagy, a lenti tűzoltóparancsnokság kiemelt főelőadója. – A pénz azonban még a mi számlánkra sem érkezett meg, valószínűleg folyamatban van az átutalás. Amint nálunk jelentkezik az összeg, úgy az államkincstár személyre szóló számfejtést végez, majd ezt követően kapják meg az érintettek a járandóságaikat.

Kovács Viktória hozzátette, az aktív tűzoltók mellett a korábbi kérelmek alapján azoknak is utalják a járandóságaikat, akik időközben leszereltek, nyugállományba vonultak, esetleg áthelyezték őket. Az időközben elhalálozott személyek hozzátartozói pedig póthagyatéki eljárás keretében juthatnak a túlmunkadíjakhoz. Marton Gyula alezredes, lenti tűzoltóparancsnok elmondása szerint Lentiben – az aktív és inaktív állományt tekintve – összesen 75 személyt érint a túlórapénzek kifizetése. Az alezredes emlékeztetett rá: a vonuló állomány tagjai már 2006-ban benyújtották azt a szolgálati panaszt, amelyben járandóságaik kifizetését követelték. Az akkor érvényben lévő jogszabály szerint neki ezt el kellett utasítania, s ezt követően kezdődtek meg a munkaügyi perek. A Legfelsőbb Bíróság Lenti esetét tárgyalta elsőként, s miután meghozta határozatát, azt a továbbiakban már precedens értékűnek tartották. 


7,1 milliárd forint 

A tűzoltók elmaradt túlmunkadíjának kifizetésére a kormány a július 18-án meghozott határozatával a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat terhére 7 milliárd 103 millió forint átcsoportosításáról intézkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!