Hírek

2011.09.23. 05:37

Gyimesi Endre: két kemény év, az adósság miatt

Szinte minden napra jut egy kardinális gazdaságpolitikai bejelentés a kormánytól; az eddigiek alapján nagyon nehéz időszak elé néz a lakosság és a vállalkozások zöme.

Horváth A. Attila

Ebben a helyzetben különösen indokolt, hogy megszólaljanak választott képviselőink, azok, akik döntéshozóként részt vesznek az ország irányításában, és azok is, akiknek ellenzékből az alternatíva-keresés a fő feladatuk. Sorozatot kezdünk, zalai honatyák véleményét kérjük az ország megújításáról. Zalaegerszeg egyéni választókerületi képviselője, dr. Gyimesi Endre (Fidesz-KDNP) válaszolt elsőként kérdéseinkre.

- Nehéz követni a gazdasági tárca koncepcióit, ám az látható, hogy a következőkben tehernövekedéssel kell számolnunk. Korábban épp az ellenkezőjéről volt szó.

- Az, hogy dömpingszerűen érkeznek az előterjesztések, nem meglepő, hiszen egész évben hatalmas tempót diktált a kormány. A nyári szünet idején elemezni kellett az első fél év eredményeit, és ezekhez igazítani a terveket. Kiderült, hogy a nemzetközi gazdasági körülmények, és más okok miatt lyuk keletkezett a költségvetésben, amit sürgősen be kell foltozni. Azonban a frakció csak olyan változtatást támogat, ami nem jelent közvetlen megszorítást.


- A jövedéki adók és az áfa növelése mindenkit kedvezőtlenül érint, a járulékemelés pedig a vállalkozásokat sújtja. Számtalanszor deklarálta a Fidesz, hogy a fogyasztás és a foglalkoztatás bővítése a cél, ám e lépések az ellenkező irányba hatnak.

- Ezért van szükség a kompenzáló intézkedésekre, például azokra, amik megőrzik a kis keresetűek jövedelmét. Nem szabad hagyni, hogy rosszul járjanak a nehéz sorban élők. A jövő évi költségvetés még nincs kész, csak tervezetek léteznek, így azzal kapcsolatban nem szeretnék találgatni. Ami a jelenlegi problémákat illeti, sajnos lényegesen nagyobb volt az örökölt adósság, mint amire számítottunk, és azzal sem kalkulált a kormányzat, hogy a svájci frank árfolyama meglódul, emiatt az szja-változással megmaradó pénzeket nem fogyasztásra költik az emberek.

- Ön hány kulcsosnak nevezné a jövő évi szja-t?

- Terméketlen politikai vita zajlik az elnevezés körül, ez a lényegről tereli el a figyelmet; arról, hogy a gazdasági-társadalmi élet átalakításával meg kell teremteni a növekedés és az adósság-visszafizetés feltételeit. Ebben egyértelmű a kormányzat szándéka, mint ahogyan az egykulcsos adó megtartásában is. Nehéz lesz a következő két esztendő, mivel hatalmas államadósságot kell visszafizetnünk, ami hatással lesz a fogyasztás élénkülésére. Ugyanakkor a jövőnket ez biztosítja.

- Mikor érik be végre a gyümölcs?

- Abban bízom, hogy 2013 2. felére már mindenki érzi, hogy megérte az erőfeszítés.

- Kormánypárti képviselőként, gondolom, gyakran kell magyaráznia a bizonyítványt . Milyen reakciókkal találkozik?

- Az emberek nagy része toleráns, mivel tudja, hogy katasztrófaszerű vihar után nem várható azonnal dús termés. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy mindenkinek egy élete van, és szeretne mielőbb jobban élni, tehát a türelmetlenséget is megértem. Engem az bosszant nagyon, mikor a gazdasági kérdések fontos társadalmi, kulturális kérdéseket háttérbe szorítanak. A humán szféra legalább olyan fontos, mint a gazdaság, ezért a magam eszközeivel arra törekszem, hogy e területeknek nagyobb súlya legyen a döntéshozatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!