Hírek

2011.09.19. 18:30

Gyenge szezont zártak a dél-zalai strandok

Úgy tűnik, hiába sütött a nap hétágra augusztusban, mindez nem tudta ellensúlyozni azt a bevételkiesést, melyet az esős, és emiatt roppant gyenge főszezon jelentett. Sorozatunk első részében a dél-zalai strandokat, fürdőket kérdeztük a szezonról.

Sámel József

A letenyeA kanizsai strandon mintegy 20 ezer belépőjegyet értékesítettek a nyári szezonban. Ez a szám nagyjából  megegyezik a szintén átlag alattinak számító tavalyi adatokkal, az időjárás ugyanis sem 2010-ben, sem idén nem volt kegyes a szabadtéri strandok üzemeltetőihez.

- A nyár elején csekély, nyolcszázalékos árbevétel-növekményt terveztünk, ám a júliusi rossz időjárás keresztülhúzta a számításainkat  - mondta el  Karácsony Károly, a Kanizsa Uszoda Kft. ügyvezetője.  - Ez a látogatók számában egyértelműen megmutatkozott, míg tavaly júliusban 10 ezer fölött volt a vendégek száma, addig az idén a 6800-at sem érte el. S, bár az augusztus végi kánikula és a strandra szervezett programok  koncertek, divatbemutatók  némileg kompenzálták ezt a kiesést, örömtáncot mégsem lejthetünk, hiszen csak megismételni tudtuk a tavalyi gyenge szezont.

Noha az időjárás még most is kellemes, s elviekben strandolni is lehetne, ennek ellenére már Letenyén is bezárt a fürdő. Az ok roppant egyszerű, a várható szolid vendéglétszám nem fedezné a nyitva tartás költségeit.

- Szeptember 5-én zártunk be, jelenleg a karbantartási munkák és a medencék téliesítése folyik  - mutatott körbe Halmi Béla polgármester, aki hozzátette: nagy reményekkel vágtak neki az idei szezonnak, így a strandon több kisebb fejlesztést is végrehajtottak.  -A nyár elején újracsempéztük a medencék egy részét, lefestettük a bungalókat, két új öltözőt hoztunk létre a fürdőtér közelében, s egy szalonnasütő helyet is kialakítottunk a szomszédos kemping területén. A beruházások dacára a vendégszám nem növekedett,  ezt a júliusi katasztrofális időjárásnak tulajdonítjuk. Összességében mintegy 2 százalékos visszaesést regisztráltunk a előző évhez képest, ám ami ennél is aggasztóbb, hogy a kempinget igénybe vevő vendégek száma drámai, közel 20 százalékos visszaesést mutat.

A júliusi vacak időjárás akár kapóra is jöhetett volna a gelsei fürdőnek, hiszen fedett az épület. A létesítmény látogatottsága mégsem volt optimális, a település pénzügyi gondjai, az erről szóló híradások mérsékelték az érdeklődést.

- Az önkormányzati gazdálkodás hibái miatt a fürdőnél is visszaesés következett be, sajnos ez a megingás olyan erkölcsi kárt okozott, amely a mai napig érezteti negatív hatását - így Novák József, a Gelse Termálvölgy Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki jelezte: áldozatos munkával sikerült a nyári időszakra felkészülni, hiszen az önkormányzat visszavette a fürdő üzemeltetését és egy újonnan alakított részvénytársaságra bízta azt. - A forgalmat tekintve elmondható, hogy a nyári hónapokban majdnem 9400 vendég fordult meg a fürdőben, ami az előző évekhez viszonyítva 23 százalékos csökkenést jelent. Az árbevétel ugyanakkor 121 százalékos növekedést mutat, ami elsősorban az árképzési struktúra megváltoztatásával és a szolgáltatások színvonalának emelkedésével magyarázható. Mindez nem lebecsülendő, de persze a jövőben a látogatók számát szeretnénk feltornázni. Ennek eléréséhez több ötletünk is van, többek között szépészeti részleggel, fitnesz sarokkal, s különféle gyógyászati kezelésekkel kívánjuk bővíteni a szolgáltatások tárházát.

A bázakerettyei strand hozta a tervet

Az önkormányzat által működtetett bázakerettyei strand ugyan hozta  a tervezett 10 millió forintos árbevételt, ám ez csak a forró augusztusnak volt köszönhető, a mintegy 13 ezer belépőjegy zömét az utószezonban értékesítették.
 - A forgalom csak kicsivel lett jobb, mint a tavalyi, de tudni kell, hogy az előző év is átlag alattinak minősült  - mondta Iványi László polgármester, aki hozzátette: ha folyamatosan meleg a nyár, az a strand forgalmán is érződik. - Sajnos ilyesmire legutóbb 2009-ben volt példa, akkor 17 ezres látogatószámot produkáltunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!