Hírek

2011.09.12. 09:20

Gyenesdiás - ahol lakni és nyaralni is jó

Komoly szakmai elismerésnek tartja Gál Lajos polgármester, hogy településük első helyen végzett a Legkedveltebb zalai nyaralóhely versenyen. Úgy véli, az eredmény igazolja, hogy jó úton járnak.

Sámel József

Lapunk munkatársai mindenütt ötven magyar és húsz külföldi vendéget kérdeztek meg, tíz témakörben - pontozással - érdeklődve a helyi viszonyokról, lehetőségekről. Gyenesdiás esetében a külföldiek a település tisztaságára, valamint a kirándulási és sportolási lehetőségekre adták a legtöbb pontot. A magyar vendégek a település vendégszeretetére voksoltak legnagyobb arányban, összesítésben ez a kategória hozott legtöbb pontot a nagyközségnek. De a többi kérdés is sok pontot kapott, így a tavaly harmadik helyezett Gyenesdiás két helyezéssel javított eredményén, azaz a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott.

- A törekvésünk első helyén áll esztendők óta, hogy a strandunk és a településünk családbarát legyen - fogalmazott Gál Lajos. - A számok is bizonyítják, hogy Gyenesdiáson jó élni, évente 80-120 fővel nő a lakosság száma, főleg a kisgyermekes családok körében népszerű a településünk. Őket teljes körű intézményhálózat szolgálja. A strandokra is főként utóbbiak érkeznek, örülünk, hogy a zalai lakosok felfedezték a zalai Balaton-partot. A két strandunkon minden olyan szolgáltatást bevezettünk, ami a vendégek részéről - személyes beszélgetések során, vagy kérdőíves felmérés alapján - felmerült. Célunk, hogy Gyenesdiás a szó szoros értelmében vett nyaralóhely legyen. Minden eshetőségre felkészülve fontosnak tartjuk, hogy a Balaton nyújtotta lehetőségek mellett különböző látnivalók, lehetőségek is szolgálják a turistákat. Azaz legyen bármilyen az időjárás, Gyenesdiás legyen vonzó és látogatott.

Az idei szezonban fel tudták mérni, hogy rossz időjárás esetén miként alakul a helyzet. Samu Zoltán főtanácsos, a strandok vezetője elmondta: a tavalyihoz képest nem romlottak a fürdők eredményei.

- Az is igaz, ha a főszezonban nem üt be a rossz idő, akkor akár 30 százalékkal is növekedett volna a látogatók száma, illetve a bevétel - tette hozzá. - Elégedettek lehetünk, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy folytatnunk kell a marketingmunkát és persze a fejlesztéseket. Annak érdekében, hogy minden korosztály megtalálja a számítását a jó hangulatú strandjainkon, s persze az egész településen.

E munkában az önkormányzat mellett kimagasló szerepet vállal a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület, mely évente készít felmérést, hogy a vélemények alapján tovább javítsák a helyzetet. Az eredményeket éppen most értékelik, de az már kiderült, hogy a településre érkező vendégek 77 százaléka magyar, 20 százaléka német. A strandokat a 19- 30, illetve a 31-45 éves korosztály keresi leginkább. Az átlagos tartózkodási idő pedig a magyar vendégek esetében 4-7, a külföldieknél 11-14 nap.

- A nyaraláshoz szerencse is kell, gondolok az időjárásra, de tény az is, hogy az egész napot nem lehet a Balatonban tölteni - fogalmazott Katona Lajos, aki az utószezonban három napot töltött feleségével a településen. - Sok itt és a környéken a látnivaló, külön öröm, hogy a Keszthelyi-hegységben lehet túrázni.

S hogy milyen látnivalók, lehetőségek akadnak Gyenesdiáson? Nos, történelmi emlékpark, számos tanösvény, kiállítás, történelmi emlék, kilátó várja a turistákat. A környéken közkedvelt a Nagymező, ami kirándulóközpont. De ott a kalandpark, s a madárpark. Utóbbi a szezonban nyitotta meg kapuit.

- Zömében nem a strandoló családok jöttek, ám sok-sok vendég és csoport érkezett kimndottan a madárparkba - fogalmazott Gyuk Balázs, a létesítmény önkéntese. - Akadnak akik órákat töltenek itt, mintegy hatvan madárfaj, illetve fajta látható a parkban. Úgy gondolom, ez Gyenesdiás egyik különlegessége, vonzó hely a turisták számára.

A látnivalók mellett a programokra is nagy hangsúlyt fektetnek Gyenesdiáson. Ennek ellenére - magyaroktól és küföldiektől, s így az összesításben - a kulturális és szórakozási lehetőségek kapták a kérdőívben a legkevesebb pontszámot. Vagyis bármilyen sűrű a rendezvénynaptár, még akad szerveznivaló.

- Már az előszezonban komoly programokkal rukkolunk elő, azért, hogy megmutassuk: mi minden várja az érdeklődőket nyáron - fogalmazott a polgármester. - Talán ennek is köszönhetően térnek vissza sokan nyáron, amikor szintén nem kell unatkozniuk a vendégeknek. A sort folyamatosan bővítjük. A települési strandi fejlesztések mellett ezt az irányvonalat is szeretnénk folytatni, hiszen az előrelépés nem állhat meg. Mindehhez pedig erőt adnak az elismerések, mint például a Keressük a legkedveltebb zalai nyaralóhelyet verseny első helyezése.

A győztesnek járó emléktáblát Virrasztó Zsolt, lapunk főszerkesztője ma ünnepélyes keretek között adja át Gál Lajos polgármesternek.

A győztesnek járó emléktáblát Virrasztó Zsolt, lapunk főszerkesztője ma ünnepélyes keretek között adja át Gál Lajos polgármesternek.

Ihletadó környezet

Sokan kedvelik a nagyközséget azért is, mert természetes környezetben fekszik. Kristóf Bálint festőművész éppen a településből meríti ihletét, alkotásaiban gyakori a Balaton és a zsúpos ház.

- Kapolcsi gyerek vagyok, de Keszthelyen élek, s már évek óta itt, Gyenesdiáson alkotok - mondta érdeklődésünkre. - A Balaton egyik színfoltja a település, melynek leginkább a régi házait, történelmi részeit kedvelem. A tó, annak minden egyes része, rezdülése pedig mindig újabb és újabb csodát biztosít számomra. S persze az ide érkező vendégek számára is.

A 2010-es év nyertese: Zalakaros (kattintson az alábbi címekre)
Zalakaros a legkedveltebb zalai nyaralóhely 
Legkedveltebb nyaralóhely: a különdíjat is Zalakaros nyerte!


Legkedveltebb nyaralóhelyek - Klikk ide dossziénkért!  Visszatekintés a 2009-es versenyre
A legkedveltebbek: Balatongyörök és Lenti (képgalériával)
A kérdésekre 15 pontot adhattak a véletlenszerűen kiválasztott turisták, fürdőzők, ez alapján alakult ki a sorrend, amelynek élére Balatongyörök került, Gyenesdiást, illetve Hévízt előzve meg. 
A Zalai Hírlap honlapján zajló szavazás végeredményeképpen Lenti végzett az első helyen.
Olvassa el a teljes cikket - KLIKK IDE!
Turizmus dosszié itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!