Hírek

2011.09.28. 05:55

Göndör István: nagyon hiányzik az 5-600 milliárd

Nagykanizsa - Folytatjuk képviselői interjúsorozatunkat: ezúttal Göndör Istvánt (MSZP) kérdezzük a meglepetéseket felvonultató kormányzati gazdaságpolitikáról és az ellenzéki attitűdről.

Horváth A. Attila

– A Fidesz az euróválság mellett rendre az előző kormány hagyatékára hivatkozik, mikor kiigazító intézkedéseket jelent be. Célhoz ér a kritika?

– Az Orbán-kormány növekvő gazdaságot örökölt, a választásokig Magyarország kifelé tartott a világgazdasági krízisből, a költségvetést segélyek nélkül, a pénzpiacokról lehetett finanszírozni. Azt még Cséfalvay államtitkár is elismerte, hogy 2010 első fél évében radikálisan nőtt az export. Orbánék azonban rögtön a bevételek elengedésével és a kiadások növelésével kezdtek, ezzel a gazdaság letért a növekedési pályáról. Tény, ha az általunk tervezett strukturális változtatások egy részét végrehajtották volna, most több pénz lenne az egészségügyben, az oktatásban.


– A kormánypárt nem így látja, sőt, a zárszámadási törvénybe beleírták, hogy a Bajnai-kormány meghamisította a költségvetési adatokat.

– Ez egy politikai állásfoglalás, aminek az a célja, hogy elterelje a figyelmet 8 évnyi fideszes hazugságról, illúziókeltésről és a 2010-es szerencsétlenkedéseikről. Az ÁSZ jelentésében nyoma sincs hamis adatoknak. Mondok egy példát: a család megtervezi a kiadásait, de a családfő beteg lesz, és még a hűtő is elromlik. Így nyilván kevesebb lesz a bevétel és több a kiadás a tervezettnél, de ettől még nem vádoljuk csalással a családfőt.

– Elvi kifogásuk is van az egykulcsos szja-val szemben? Tény, hogy az előző, progresszív adórendszer magasabb kulccsal terhelte azt, akinek sikerült magasabb bért elérnie.

– A progresszív adórendszerben jelen van a szolidaritás, és a felső, 32 százalékos kulcs csak 5 millió forintos jövedelem felett volt érvényes, tehát az átlagemberre nem vonatkozott. Most az átlag felett keresők zsebébe dugott 500-600 milliárdot a kormány, és ez a pénz nagyon hiányzik. Egyszer már megbukott ez a buta gazdaságpolitika: Matolcsy ´98 után is abban bízott, hogy a belső kereslet lendíti fel a gazdasági növekedést. Lehet, hogy ennek egyszer eljön az ideje, de nem válsághelyzetben. Az pedig egyszerűen hazugság, hogy az új kulcsokkal senki nem jár rosszul. Ráadásul, míg a Bajnai- kormány elkezdte a járulékok csökkentését, most az emelésnek vagyunk tanúi, nőnek tehát a vállalkozások terhei. Az országkockázati felár pedig már közel 4 százalék, messze a legmagasabb a régióban.

– Az MSZP mégsem képes profitálni a Fidesz népszerűségvesztéséből, talán azért, mert nem tűnik kormányképes alternatívának. A Fidesz már 2006-ban megnyerte a 2010-es választást...

– Mi nem vesszük fel a Fidesz háborús stílusát, ehelyett szakpolitikai kérdésekben vitatkozunk. De sajnos a média nem ugrik az szja-elképzeléseinkre, annál inkább a párt belső ügyeire. Én az egész nyarat arra fordítottam, hogy rendezvényeken találkoztam az emberekkel, az elkeseredettségről tehát vannak tapasztalataim. Az persze igaz, hogy a pártszervezetektől nagyobb aktivitásra volna szükség. 



Kapcsolódó cikkünk: 
Gyimesi Endre: két kemény év, az adósság miatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!