Hírek

2011.09.10. 17:06

Elkezdődött a Muramenti Hídi Vásár (képgalériával)

A régi Mura-híd két oldalán, Letenye és Prelog városok közös rendezvényeként szombaton vette kezdetét a kétnapos Muramenti Hídi Vásár.

Kelemen Valéria

A vásár magyarországi helyszínén, a Mura Center előtt kialakított vásártéren Halmi Béla letenyei polgármester, Dragutin Glavina prelogi polgármester, Petar Novacki, a Muraköz megyei közgyűlés elnöke, Zoran Sikics kulturális minisztériumi államtitkár és Nyitrai Imre helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket. 


Halmi Béla, a rendezvény ötletadója elmondta, hogy a két ország közötti határátkelő meg az autópálya elkészülte után is egyfajta összekötő kapocs Horvátország és Magyarország között, ezért is kezdeményezte, hogy testvértelepülésükkel, Perlakkal (Prelog) közösen a helyi termékeket, kézművességet és kultúrát népszerűsítő vásárt rendezzenek, melynek helyszíne a határfolyó Mura hídjának két oldala. 

A Mura Hídi Vásáron magyar részről a térség 27 településének termelői, iparosai, művészei vesznek részt, s a vásártéren vasárnap estig nagyszerű dolgok várják az érdeklődőket. A színpadon 10.30-tól horvát és magyar fellépők váltják egymást, s érdemes nyitott szemmel végigjárni a kiállítók utcáját, ugyanis több esetben kuriózumnak  számító termékekkel - csörnyeföldi fügelekvárral, a zalalahárságyi Pass Méhészet egyedi ízesítésű mézeivel, a rédicsi Tatár Krisztina kézzel festett levendulazsákjaival, a valkonyaiak medvehagymás mustárjával, a lenti fehérneműkészítők remekeivel, s persze a letenyei Szőlő- és Gyümölcstermelő Egyesület jófajta nedűivel is találkozhatunk.


- A kulturált borfogyasztást népszerűsítjük, s szeretnénk átadni tapasztalatainkat a borházunkat felkereső horvát kollégáknak - mondta az egyesület vezetőségi tagja, Kuprivecz József, hozzátéve: remélik, hogy ezentúl nem csak a Mura, hanem a szőlőművelés és a bor is összeköti a határ két oldalán élőket. Amúgy elárulta, hogy egyre több horvátnak van szőlőterülete a Letenye környéki szőlőhegyekben.

A letenyei Szabadság térről 10 és 18 óra között vasárnap is óránként szállítják ingyenesen a mikrobuszok a látogatókat a vásár helyszínére.
Helyi termék dosszié 


Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!