Hírek

2011.09.13. 17:00

Botrány Egerváron: a telefonos ügy következményei

Kiáll az iskola rendőre mellett Egervár oktatási intézménye, az igazgató jelezte: nem érzi, hogy jogsértés történt volna a telefonos ügyben. Időközben megérkezett az ügyészségre a rendőrségi feljelentés.

Horváth A. Attila

A közelmúltban írtunk az egervári iskolában történt "telefoneltűnéses" esetről, a rendőri intézkedésről és annak folyományáról. (A megyei rendőr-főkapitányság tett feljelentést, miután a Független Rendészeti Panasztestület közölte: egy rendőr súlyos alapjogsértést követett el azzal, hogy iskolai szituációs játékban  idézéshez hasonlító okiratot adott át két tanulónak.) Mindez még februárban történt, de az FRP közleménye miatt most került nyilvánosságra. Kenessey Tibor iskolaigazgató jelezte lapunknak, hogy szeretné a helyi nyilvánosság előtt tisztázni, mi történt valójában.

- Minket a médián kívül senki nem keresett meg, ezért is érthetetlen, a panasztestület hogyan adhatta ki közleményét. Ami a hamis idézést illeti: az említett nyomtatványon olvasható volt, hogy nem hiteles, ráadásul (a megjelent hírekkel ellentétben) a gyerekek még azon az órán megtudták, nem kell a rendőrségre menniük. Pedagógiai eszközökkel kezeltünk egy olyan ügyet, ami miatt akár feljelentést is tehettünk volna, de ettől meg akartuk kímélni a gyerekeket.


Szermjagin Marianna osztályfőnöki óráján történt a telefonos mizéria. Mint lapunknak elmondta, éppen a felvételi adatokat egyeztették a nyolcadikas gyerekekkel, mikor az egyik lány használni kezdte a telefonját, és azt többszöri figyelmeztetésre sem tette el. A házirend tiltja, hogy a gyerekek telefont vigyenek az intézménybe, a tanárnő ezért is vette el az eszközt (a mobilokat rendszerint péntekenként adják vissza a szülőknek). Azonban a szünetben a telefon eltűnt az asztalról, s a tulajdonosa a tanár kérdésére azt mondta, nincs nála. Miután már más pedagógus kollégák is hiába keresték, az osztályfőnök közölte a gyerekekkel, hogy vélhetően lopás történt, emiatt rendőrt kell hívni. Ekkor ismerte be egy fiú, hogy ő vette el a telefont az asztalról, és adta oda a tulajdonosának. Még aznap az internetes közösségi portálokon  helyenként sértő, gyalázkodó stílusban  ecsetelni kezdték a diákok a történteket, ezek után döntött úgy a tanárnő, hogy jelzi a problémát az iskola rendőrének.

- Úgy gondolom, 14 éves diákoknak már be lehet mutatni, milyen jogi következményekkel jár, ha ilyesmit tesznek. Erről szólt a szituációs játék - hangsúlyozta az igazgató, majd elmondta: bízik benne, hogy emiatt nem törik meg a karrierje annak a rendőrnek, aki például a bűn- és balesetmegelőzés területén nagyon hasznos munkát végez, és folyamatosan segíti a helyi gyerekközösséget.

Pirger Csaba ügyészségi szóvivő kedden érdeklődésünkre közölte: hivatali visszaélés miatt érkezett feljelentés az ügyben. Mint mondta, a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el, ennek megérkezése után lehet dönteni a nyomozás elindításáról vagy a feljelentés elutasításáról. Kapcsolódó cikkünk: 
Botrány Egerváron: hamis idézést adott két diáknak egy rendőr

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!