Hírek

2011.09.07. 13:25

Barangolás vadállatok között (fotókkal)

Tudták, hogy az állatkertben a zsiráf az egyik legveszélyesebb állat? Hogy az oroszlán fiatal korában egészen pöttyös? És hogy a két és fél tonnás orrszarvú úgy fut, mint egy kecses balerina? A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban meggyőződhetnek róla.

Németh F. Bernadett

Aki öt-hat évvel ezelőtt vagy még korábban járt a veszprémi állatkertben, rá sem ismerne. Sőt, az oda vezető utat sem helyesen választaná meg, hiszen ma már nem kell végighajtani a városon, a 8-as számú főútról le lehet kanyarodni az állatkert felé, s a gulya-dombi parkolóban hagyni az autót. A fejes-völgyi főbejáratnál ugyanis korlátozott a parkolóhely, és egy-egy látogatottabb napon bizony már nem találunk helyet. Ha a Gulya-domb felől közelítünk, célszerű a park ottani részével kezdeni a vadaspark felfedezését. Első sétánk természetesen a tavaly szeptemberben átadott Afrika-házhoz vezet, s az odaúton megcsodáljuk a flamingókat az újonnan kialakított helyükön, majd megmosolyogjuk a vicces ecsetfülű malacokat. Az afrikai bozótban élő bojtosfülűeket ritkán mutatják be állatkertben, hozzánk a fajmegmentési program keretében Franciaországból érkeztek. Közvetlenül az Afrika-ház mellett alakítottak ki számukra a veszprémi állatkertészek az afrikai élőhelyükhöz nagyon hasonló kifutót.

Afrika-ház, itt él a négy fiatal zsiráfbika. Impozáns megjelenésük ne tévessze meg a látogatót: ők az egyik legveszélyesebb állatok az állatkertben. A fejükkel iszonyú erejű csapást tudnak mérni, és nem is olyan nehéz kivívni az ellenszenvüket. Ezért a szavannakifutó a veszprémi vadasparkban - a más állatkertekben megszokottal szemben - kissé távolabb esik a látogatói kordontól.

A zsiráfok, a zebrák és az orrszarvúak együttes jelenléte a szavannakifutón igazi afrikai hangulatot kölcsönöz a Gulya-dombnak.

A szavanna királya persze az orrszarvúcsalád: Pablo, Rebecca és Naruna, a kis hölgy, akit olvasóink nevezhettek el. A nyári nagy melegben az orrszarvúak első dolga megfürdeni a dagonyákban, napközben is csak heverészni, alkonyatkor pedig bemutatni azt a bizonyos kedves-humoros kocogást, amelyre már teljes rajongótábor gyűlik össze esténként a kifutónál.

A felső rész másik nagy látványossága a Csimpánzvilág, ahol a csimpánzok luxusapartmanban élnek, tágas külső és belső terekkel, mászófákkal, kötelekkel teli "játszótéren", s ha éppen kedvük tartja, a látogatókkal is hajlandóak kommunikálni. (Ezt mutatja az üvegfalakon látható, nap mint nap eltüntetett, de mindig visszatérő rengeteg tenyérnyom.)

A Gulya-dombról a fejes-völgyi részben továbbhaladva a lámák és a varik között halad az út, utóbbiakhoz szabad a bemenet, ami számos érdekes helyzetet teremt. A vörösfarkú makik persze kíváncsiak, de csak addig, amíg kedvük tartja, a simogatást, egyéb emberi közeledést nehezen tűrik, amit a látogatók olykor nehezen értenek meg - rájuk másznak, belenéznek az arcukba, hogyhogy nem érinthetik meg őket? Az itt dolgozó animátor rendesen így magyarázza a szabályt: amit a makik kezdeményeznek, azt lehet. Minden más tilos.

Vadasparki sétánk az axis szarvasok között folytatódik, majd a szurikáták előtt elhaladva a ragadozó madarak között, hogy a kedves prérikutyák mellett elhaladva az oroszlánokhoz érkezzünk meg. A négy fiatal nőstény és az egyetlen hím igazán szép példány, egészen fiatal korukban kerültek az állatkertbe. Még mindig látszanak a pöttyeik, és a hím nem is növesztette ki a sörényét, de amint fotósunk közel megy a rácsokhoz, rögtön rátámadnak. Kell is egy kis borzongás, mit ér anélkül az állatkert, s rögtön a szomszédban folytatódik is ez a hangulat: a szibériai tigrisek lenyűgöző mozgása szinte megbabonázza a látogatót. Az állatkertészek reményei szerint a hím, Szása a két nőstény közül valamelyikkel párba áll és tigrisbébivel örvendeztetik meg a veszprémieket. Nem kevésbé szépek a hópárducok. Az állatkert nagy attrakciója a kispanda, a szigorúan védett macskamedve azonban szeret a fa tetején pihenni, jól körül kell néznünk, ha látni akarjuk.

Ne lepődjünk meg, ha az alsó részen egy kis Zsebibaba ugrál el előttünk, a Bennett-kenguruk aprósága ki-be jár a mamája és a látogatók között.

Valóságos gyerekparadicsom: két szabadtéri és egy zárt játszótér, a Kölyökdzsungel várja a kicsiket. És még annyi minden más, amit nem lehet felsorolni: fedezze fel mindenki maga!

 

Török László állatkertigazgató és munkatársai már az új projekteken törik a fejüket. A veszprémiek szívébe mélyen belopta magát Suzi, az elefánt, aki idős korában, öt éve, hogy elpusztult. Nos, már elkészültek az új Elefántpark tervei, amely a Gulya-dombon, az Afrika-ház mellett kapna helyet. Bizakodóak, hogy abból az állatkertből, amely néhány év alatt ilyen látványos fejlődést tudott elérni, már az elefántok sem hiányozhatnak sokáig.

Turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!