Hírek

2011.09.11. 06:09

A Zrínyi-kultusz ápolása: várjátékok Beleznán

Évekkel ezelőtt magyar és horvát települések közösen indították útjára a Zrínyi-Újvár Várjáték és Kulturális Bemutatót, melynek ötödik találkozóját szombaton a dél-zalai településen, Beleznán rendezték meg.

Kelemen Valéria

A Zrínyiekért tartott szentmisével vette kezdetét a beleznai rendezvény, melyen a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a HM Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint Murakeresztúr, Őrtilos, Molnári, Zákányfalu, továbbá horvát oldalról Alsódomború, Alsóvidovec és Légrád települések képviseltették magukat.

A résztvevők az egykori vár helyén koszorúztak, meghallgatták Papp Ferenc edredes Zrínyi előadását, s ebéd után zászlókkal, zenekari kísérettel, mazsorettekkel, néptáncosokkal, apródokkal és lovas huszárokkal vonultak a kulturális bemutató színhelyére.

Miközben a színpadon az együttműködésben résztvevő települések bemutatója zajlott, Jancsecz Lajos beleznai polgármester elmondta: a Zrínyiekre való emlékezés mindannyiuk szívügye, hiszen Zrínyi Miklós horvát bán és magyar főúr  volt, s a Zrínyi-Újvár is a közvetlen közelünkben, Őrtilos közigazgatási területén található, s közúton csak Beleznáról közelíthető meg. 

A hadtörténelmi tanösvény létrehozására irányuló tervbe illeszkedve, annak negyedik elemeként Cseresnyés Péter kanizsai polgármester és dr. Padányi József, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem megbízott rektora felavatta azt a táblát, melynek témája a Belezna külterületén lévő Zrínyi-forrás, így hamarosan oda fog kerülni. 

- Nem csak Zrínyi Miklós, hanem az egész Zrínyi család a horvátoknak ugyanúgy nemzeti hőse, mint a magyaroknak - vélekedett dr. Padányi József, aki szerint ez a legjobb összekötő kapocs a két nemzet között, hiszen a Zrínyi-fesztiválon, s annak előkészítése során is rendszeresen találkoznak egymással ezek a települések. - Ha semmi más haszna nem lenne a Zrínyi-kultusz ápolásának, mint a sokat szenvedett népek összekötése, már akkor is megéri. A nemzeti identitáshoz hősökre is szükség van, erre a költő és hadvezér Zrínyi Miklósnál nem kell jobb alany.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!