Hírek

2011.09.26. 15:40

17 éves zalai diák interpellált a Parlamentben

Miért nem alakítják át és támogatják a mezőgazdaságot hatékonyabban, ezt kérdezte a Parlamentben Horváth Alex, aki életében először jutott el a törvényhozás házába.

Arany Gábor

A zalaegerszegi Ganz-Munkácsy szakközépiskola 17 éves diákja kérdésére dr. Ángyán József államtitkár adott választ. Horváth Alex egyike volt annak a húsz fiatalnak, akik múlt héten a gyermekek világnapja alkalmából az Országházban jártak és fogadta őket dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke, valamint mások mellett Semjén Zsolt és Navracsiscs Tibor miniszterelnök-helyettes, valamint számos államtitkár. 

- Édesanyám olvasta Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatát, amit 8-18 év közötti fiataloknak írtak ki, Milyen rendeletet hoznék, ha miniszter lennék? címmel. Megtetszett az ötlet és jelentkeztem - kezdte Horváth Alex, aki 12.-es informatika szakos és bevallása szerint a politika, történelem, közgazdaság eddig nem nagyon foglalkoztatta. - A pályázat összeállításában, a kérdés megfogalmazásában történelemtanára, Vucskóné Talabér Tünde segítette.


S min változtatna Alex? Egyetért azzal, hogy magyar földet ne vásárolhassanak külföldi állampolgárok, de a mezőgazdaság talpra állításához fejleszteni kellene a hazai háttéripart. Szerinte hasznos lenne az iskolai gyakorlókertek visszaállítása. Az oktatás terén is változtatna, nagyobb rendet szeretne, szükség esetén szívesen látna biztonsági embereket az intézményekben. A nehezen kezelhető gyermekek miatt elkelnének az iskolai pszichológusok is.

- Mi gyerekek a jogainkkal szabadságot kaptunk, amit nem tudunk kezelni és közben elfelejtettük, hogy vannak kötelezettségeink - állapította meg pályázatában Alex, aki második kérdéseként azt tette fel: miért nincs az oktatásban olyan óra, ami az életre nevel?

A gyermekek világnapja alkalmából kétszáz fiatalt fogadtak az Országházban s közülük húszan tehették fel kérdésüket, köztük Alex, aki az iskola után szakmát tanulna. Az elképzelései között a szerkezetlakatosság szerepel, vagy szívesen lenne szakács. Bár kérdés, hogy e téren van-e még tanulnivalója, hiszen nyolcéves korától rendszeresen főz, mert húga és két öccse ellátásában sok terhet vesz le a kórházban dolgozó édesanyja válláról. Azt pedig a jövő dönti el, hogy az által feltett kérdésekre az élet milyen választ ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!