Hírek

2011.08.31. 16:02

Ha nincs rend, elvonják a segélyt Pacsán

A pacsai önkormányzat is a környezet rendezettségéhez kötötte a bérpótló támogatás megítélését és folyósítását. A keddi ülésen döntöttek a csütörtökön életbe lépő rendeletmódosításról.

Szabó Judit

A képviselő-testület a szociális törvény változásait vezette át a helyi rendeleten, például a gázártámogatás  szerdai megszűnésével kapcsolatosat: kibővítette azoknak a körét, akik  lakásfenntartási támogatáshoz juthatnak.

Az önkormányzat emellett élt a törvény adta lehetőséggel, és a lakókörnyezet rendezettségéhez kötötte a bérpótló támogatás (vagy újabb nevén foglalkoztatást helyettesítő támogatás) folyósítását. A kisvárosban aránylag sok, körülbelül hatvan család részesül ebben a segélyben. Csütörtöktől csak akkor kapják meg a pénzt, ha a lakókörnyezetükben nem halmoznak fel hulladékot, rendben tartják az udvart, a kertet, a kerítést, a ház előtti járdát, zöldterületet és árkot, és nem szegik meg az állattartás szabályait. Az egészségre ártalmas kártevők elszaporodását is meg kell gátolniuk. Ha a felsorolt előírásoknak nem tesznek eleget, megvonhatja a hivatal a segélyt.

Jövőre már valamennyi, aktív korú ellátottra vonatkozik ez a szabály. A képviselő-testület annak ellenére fontosnak tartotta a bevezetését, hogy az ellenőrzéshez még nincsenek meg teljes körűen a személyi és tárgyi feltételek. Azzal is számolni kell, hogy ha elvonják a bérpótló juttatást, az érintettek valószínűleg átmeneti segélyt kérnek, amit száz százalékban az önkormányatnak kell biztosítania, míg a bérpótló juttatás főleg az államkasszából érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!