Hírek

2011.08.23. 17:10

Bölcsődét avattak Gyenesdiáson

Nyugat-balatoni térségi bölcsődét avattak kedden Gyenesdiáson. A gyermekintézményt 90 százalékos pályázati támogatás segítségével, 88 millió forintos ráfordítással hozta létre az önkormányzat.

Horányi Árpád

A község családbarát politikáját kiemelve mondott megnyitóbeszédet Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyegyűlés és a régió fejlesztési tanácsának elnöke. Hangsúlyozta továbbá annak a jelentőségét is, hogy a támogatás lehetősége és az arra való fogadókészség találkozott, gyermekek és szülők igényére, örömére.

Gál Lajos, a település polgármestere elmondta, hogy a bölcsőde iránti igény 2 éve már felmerült, akkor azt az óvoda épületében egy csoport indításával teljesítették. Az új létesítmény regionális szerepet tölt be, teljes kihasználtsággal fog működni szeptembertől, 24 gyermek ellátását biztosítva. A polgármester kiemelte, hogy a bölcsőde a 21. századi igényeknek mindenben megfelelő körülményeken túl magas színvonalú szakmai ellátást is nyújt. Erre garancia hogy a pedagógiai munkájával elismerést szerzett óvoda integrációjában működik. Gál Lajos hangsúlyozta továbbá: a beruházással azt a kettős célt tűzték ki, hogy a fiatal családosoknak biztosítsák a munkába való visszatérést, s hogy a szülők gyermekeiket nyugodt szívvel bízhassák az intézménygondjaira.

Az épületet Skublics Sándorné óvodavezető mutatta be az avató ünnepség résztvevőinek. A bejárati előtér alkalmas babakocsik tárolására, a 2 bölcsődei csoportszobához közös gyermeköltöző és fürdő tartozik. A játékok tárolásához raktárt is kialakítottak, számos kiegészítő, kiszolgáló helyiség áll a személyzet rendelkezésére. A tálaló-melegítő konyha külön gazdasági bejárattal készült. Az udvaron esztétikusan kialakított játszótér várja a gyermekeket, egy Sajtház elnevezésű, fedett kerti játszó pavilon is épült.

A fejlesztésnek megfelelően kiegészült az intézményi pedagógiai program: a környezeti nevelés alapjainak elsajátítása, ehhez a kompetencia kialakítása már a bölcsődei foglalkozásokkal megkezdődik. Az intézmény családtámogató programokat is fog szervezni, vállalja továbbá fogyatékos gyermekek nevelését. Szoros szakmai együttműködéssel válik gördülékennyé a bölcsődei, óvodai és iskolai átmenet a gyermekek számára.

A beruházás a helyi T.J.Terv Bt. tervezésével, a keszthelyi Főfal Kft. kivitelezésében készült el. Az építészeti megoldásokat a költséghatékonyságot figyelembe véve alkalmazták, az épület teljeskörűen akadálymentes. A kialakított autóparkoló a bölcsődébe és az óvodába érkezők szolgálatában áll.

A pályázati támogatás mögött kedvező demográfiai változások állnak. Gyenesdiás népessége fiatalodik: a letelepedések révén a lakosságszám 5 év távlatában elérheti a 4500-at, a születések száma évente 34-42 közötti.

 

Ezek is érdekelhetik