Hírek

2011.08.23. 15:09

A mai fiatalokat agresszió és lógás jellemzi?

A mai fiatalok nem lesznek képesek megőrizni kultúránkat; a fiatalság rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre, semmiféle tiszteletet nem tanúsít az idősek iránt; egyszerűen kiállhatatlanok...

Arany Gábor

Ezek a megállapítások több száz, sőt ezer évvel ezelőtt hagyták el az akkori felnőtt társadalom jeles képviselőinek ajkát, őket idézte kedden Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere, amikor megnyitotta a megyei szociális és gyámhivatal által szervezett szakmai napokat a megyeszékhelyen. A program célja az oktatási intézmények vezetőit, pedagógusait és ifjúságvédelmi felelőseit felkészíteni a megszaporodott iskolai erőszak, fiatalkorúak sérelmére elkövetett szabálysértések, bűncselekmények megelőzésére, a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatok ellátásának megerősítésére.
 Márpedig a fiatal- és gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma növekedést mutat, erre az előadók egyike, Lesták Ferencné, a megyei hivatal gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátora hívta fel a figyelmet. Általában anyagi javak, telefonok, lejátszók, pénz megszerzésére törekednek a fiatalok. Ennek érdekében nem riadnak vissza az agressziótól sem, e téren pedig egyre nagyobb durvaság tapasztalható. Ráadásul mind nagyobb számban veszik ki részüket a lányok, akik gyakran hangadó szerepet visznek, és erőszakosságban gyakran túltesznek a fiúkon. Nőtt a védelembe vett fiatalok száma is, tavaly már 614 eset került a statisztikába, ami közel duplája a három évvel korábbinak. Ezek zömét az iskolai hiányzások miatti eljárások teszik ki. Tavaly tíz órát meghaladó igazolatlan hiányzást 544 esetben jeleztek az intézmények, ebből 251 gyermeknél 50 óránál is több volt a távollét. Ennek egyik következménye a pénzbeli nevelési támogatás megvonása,  ilyenkor eseti gondnokot rendelnek ki; erre idén májusvégéig  35 ízben került sor.

 Beszéltek azoknak a gyerekeknek a problémájáról is, akik különböző okból kikerültek családjukból: nevelőszülőknél, gyermekotthonokban élnek, ők 450-en vannak a megyében, többségük iskolába jár, ami a pedagógusok részéről lényegesen nagyobb figyelmet igényel, erről Martonné Garányi Györgyi szakellátási referens szólt.
A szakmai napok szerdán Nagykanizsán folytatódnak, csütörtökön Keszthelyen, pénteken Lentiben hangzanak el az előadások.

Brutális zalai diákok - Klikk ide a dossziéért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!