Hírek

2011.07.28. 17:25

A ferences rend visszavenné a kolostort a használóktól

Hosszú évek óta tehetetlenül szemléli Nagykanizsa, hogy lesz az enyészeté a ferences kolostor. Úgy tűnik, most valami történik – legalábbis a közeli Szent József Plébániának ki kell(ene) hurcolkodnia az épületből. A plébánia ugyanis immár több éve raktárnak használja a volt kolostor kisebb részét.

Horváth-Balogh Attila

Úgy tudjuk, Horváth Lóránt plébános a közelmúltban levelet kapott a ferencesektől, mely szerint el kell hagyniuk az épületet. Ez nemcsak azért jelent problémát, mert az ott tárolt dolgokat nem tudják hol elhelyezni, hanem azért is, mert a templom kórusát a kántor csak a volt kolostoron keresztül tudja megközelíteni. A híreket az atya megerősítette, ám az ügyben nyilatkozni nem kívánt, mondván, a Kaposvári Püspökség tárgyal a ferences rend elöljáróival, ők jogosultak bármilyen információt kiadni. A határidő amúgy június végéig szólt, s mint azt a püspökség irodavezetőjétől, Varga Lászlótól megtudtuk:  az egyeztetések azóta is tartanak, a költözésre pedig még nem került sor. Jelezte továbbá, abban reménykednek, hogy sikerül majd leválasztaniuk, s külön helyrajzi számon bejegyeztetniük a kolostorból akkora hányadot, amennyire a plébániának feltétlenül szüksége van. Abban pedig szintén bíznak, hogy a ferences rend az épületnek majd olyan funkciót talál, ami megfelel a hozzá kapcsolódó templom szakrális szerepének is.


A ferencesektől Fejes Antal rendi ökonómustól kaptunk választ kérdéseinkre. E-mailjében azt írta: rendjük a kolostort a rendszerváltás után már lepusztult állapotban kapta meg. Akkori vezetésük abban gondolkodott, hogy gyors személyi megerősödést követően vissza tud költözni oda néhány szerzetes. Nem így történt.

„Elsősorban az oktatási és szociális intézményeink emésztik fel jelenleg a személyi és anyagi erőinket – írta. – S habár a korábbi években többször felmerült, hogy a plébánia (vagyis a püspökség) szeretné ilyen-olyan célra használni az épületet, amit örömmel fogadtunk, ám reális tervek és elszánt akarat egyik ötletnél sem volt tapintható.”

S hogy miért alakult ki a fentebb vázolt feszült helyzet? Fejes Antal azt is írta: tavaly ősszel Horváth Lóránt plébános kezdeményezésére felvették a kapcsolatot a kaposvári püspökkel, akivel előrehaladott tárgyalásokat folytattak a kolostor használatáról, amikor a püspökség részéről váratlanul úgy nyilatkoztak, hogy nincs szükségük az épületre. „Hidegzuhanyként ért bennünket ez a nyilatkozat és jelen helyzetben nem tudunk mást tenni, mint más hasznosítót keresni... Konkrét befektetőkről jelenleg nincs információnk, de a jövő többek közt a velük való kapcsolatfelvételről is fog szólni.” Ugyanakkor az egyházközségből olyan információk jutottak el hozzánk, melyek szerint a ferences rend szabta feltételekkel nem voltak megelégedve a püspökségen.

A kolostorépületben „lakik” még a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai csoportja is. Mint megtudtuk, az itt dolgozók is hallottak már arról, hogy a ferences rend árulja az épületet.


A város egyik legértékesebb műemléke
Az Alsóvárosi templom, hivatalos nevén Szent József Plébániatemplom a város legértékesebb műemléke. 1702–14 között épült a lerombolt vár tégláiból, köveiből a ferences rendi szerzetesek számára. A hozzá kapcsolódó kétszintes ferences kolostor ebédlőjének mennyezeti freskói mára tönkrementek, intarziás ajtaját a múzeum őrzi. A kolostor később a Zrínyi Miklós Fiúkollégiumnak, majd a Városi Könyvtárnak adott otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!