Hírek

2011.06.24. 15:10

Senkinek sem jó törvényjavaslatok

A munka világával kapcsolatos 3 törvényjavaslat tartalma ellentétes azzal, amit a Fidesz hirdet - jegyezte meg pénteken Göndör István, az MSZP országgyűlési képviselője Nagykanizsán.

Sámel József

Mint mondta: az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző javaslattal a Fidesz a korábban elhibázott SZJA-politikáját akarja kompenzálni, hiszen rengetegen jártak rosszul a személyi-jövedelemadó változás miatt. Azon cégek, amelyek nem hajlandók rendezni a béreket, szankciókra számíthatnak, például közbeszerzéseken sem vehetnek részt, ám az állami beavatkozás könnyen leépítésekhez vezethet.

A Munka Törvénykönyve tervezett változásai kizárólag munkáltatói érdekeket szolgál, a túlórák rugalmas kezelése, a próbaidő 6 hónapra való hosszabbítása, s hogy a szabadság kiadásába is jelentősen beleszólhat a munkáltató, mind-mind hátrányosan érinti a munkavállalókat.

Göndör István szerint a közfoglalkoztatásban is komoly gondok lesznek, hiszen míg a korábbi, szocialista kormány 100 milliárd forintot fordított e célra, addig a jelenleg csak 64 milliárd forintot áll rendelkezésre, s kevesebb pénzből nagyságrendekkel több embernek akarnak munkát adni. Ez csak úgy lehetséges, ha elaprózzák a munkaidőt és a juttatásokat.

Ezek is érdekelhetik