Hírek

2011.06.24. 16:05

Lemondott a zalaegerszegi tévé ügyvezetője, Tompa Gábor veszi át a helyét

Lemondott Lovass Tibor ügyvezető a ZTV vezetéséről, helyét Tompa Gábor, a Kvártélyház ügyvezetőja veszi át. Döntés született továbbá, hogy a város egyházi kézbe adja a Szent Család óvoda épületeit , egy Mindszenty-emlékmű és múzeum létrehozásához pedig telket biztosít a ferenceseknek.

MTI


Lemondott Lovass Tibor

Lemondott Lovass Tibor ügyvezető a ZTV vezetéséről. A közgyűlés zárt ülésén Tompa Gáborra, a Kvártélyház ügyvezetőjére bízta a helyi tévé irányítását 2012 december végéig.

Gyutai Csaba polgármester jelentette be ezt a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón, s elmondta: Lovass Tibor  tovább dolgozik a  cégnél főszerkesztőként. Tompa Gábortól (aki ezentúl két önkormányzati  gazdasági társaságot vezet), azt várják, hogy  feszített gazdálkodást folytasson a ZTV-nél, amilyet a Kvártélyháznál  már sikeresen megvalósított, hangzott el. 


Változások számokban, képzésben, szervezetben

Döntés született a költségvetés félévi módosításáról,  több mint 19,5 milliárd forintra nőtt a főösszeg. Az év eleji 640 milliós működési hiány csak azért nem csökkent, mert kisegítették a kosárklubot. Remélik, év végére jelentősen mérséklődik a hiány. 

Balaicz Zoltán alpolgármester arról beszélt, hogy hegesztő képzést indít a  Ganz-iskola, s   az ezt választó diákok is igénybe vehetik a  szakképzési ösztöndíjat. A középiskolák beszámolói kapcsán jelezte: a Zrínyiben újra indul az Arany János Tehetséggondozó Program, amelyet a következő években is működtetni szeretnének.

Dr. Kovács Gábor jegyző elmondta, változik a polgármesteri  hivatal szervezeti felépítése. Profiltisztítást hajtanak végre műszaki területen: a városfejlesztési osztályhoz kerül az összes beruházás (eddig a műszaki osztály is ellátott ilyen feladatokat),  s  emellett egy városüzemelési osztály fog működni.


Óvodát és telket ad át egyházi kezelésbe Zalaegerszeg önkormányzata

Térítésmentesen a szombathelyi püspökségnek adja át a Szent Család óvoda épületeit az intézmény működtetéséhez Zalaegerszeg önkormányzata, egy Mindszenty-emlékmű és múzeum létrehozásához pedig telket biztosít a ferenceseknek - közölte Gyutai Csaba. Mint elmondta: a mostanáig alapítványi formában működő Szent Család óvoda két épületét a katolikus egyház azzal a feltétellel veheti birtokba, hogy ott továbbra is óvodát működtet. Az egyházi működtetést az alapítvány kezdeményezte, a mintegy 95 millió forintot érő két ingatlan tulajdonjogának átadását pedig a püspökség kérte.
   
Arról is döntés született, hogy az olai városrészben lévő templom mellett fekvő, 18,6 millió forintot érő telket ingyen adja át az önkormányzat a Jézus Szíve ferences plébániának, amely Mindszenty-emlékházat és parkot szeretne ott kialakítani. A polgármester közlése szerint az élete jelentős részét Zalaegerszegen töltő bíboros emléke előtt tisztelegve nemzeti kegyhely jöhetne létre, ami a vallási turizmus fellendülésével járhat.
   
Ugyancsak egyházi vonatkozású döntést hozott a zalai megyeszékhely önkormányzata azzal, hogy szándéknyilatkozattal támogatja egyházi idősellátó szolgálat kialakítását a Pais Dezső Általános Iskola használaton kívüli épületében. A Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend beruházásában mintegy 1,8 milliárd forintból valósulna meg az otthon és a támogató szolgálat, amelyre a városnak azért is szüksége van, mert megteltek az idősellátó férőhelyek.

AZ MSZP reagálása a közgyűlés után 

Az MSZP  előre megmondta, hogy nem lesz elég az 50 milliós támogatás a ZTE KK-nak, de bíznak benne, hogy a megszavazott 55 millió és a hitelátvállalás megoldja a problémákat. Erről Major Gábor városházi  képviselő beszélt a szocialista frakció közgyűlés utáni tájékoztatóján, s hozzátette: a testületi  döntés 2-3 év alatt jó helyzetbe hozhatja a kosárklubot. Kérte: a szurkolók tartsanak ki a csapat mellett, amelyet a frakciótagok is támogatnak   bérletvásárlással.
Az MSZP  helyesli, hogy a lakossági igények alapján keresztény szellemiségű   oktatás is folyik a városban, de nem lát tisztán abban a kérdésben, hogy miért kell a Szent Család óvoda városi tulajdonú épületeit a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába adni ahhoz, hogy az egyház átvegye az   óvoda működtetését, jelezte  Kiss Ferenc  frakcióvezető. Ellentmondást lát abban, folytatta, hogy az óvodát  működtető  alapítvány szerint azért jó egyházi fenntartásba adni az intézményt, mert úgy kedvezőbb a finanszírozás, az egyházmegye  viszont  továbbra is számít városi támogatásra, mert  alacsonynak tartja  az egyházi oktatás állami támogatását.   Az ingyenes vagyonátadást aggályosnak tartja az MSZP azért is, mert precedenst teremthet. Kiss Ferenc  a Notre Dame rend példáját tekinti követendőnek, amely nem kéri tulajdonba, csak használatba a Pais-iskolát, hogy idősellátó központot alakítson ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!