Hírek

2011.05.11. 07:25

Végzetes kutyatámadás - Ebet gazdájáról...

- Ne féljen, nem harap - halljuk sokszor a gazdától, amikor vicsorgó kutyája láttán lehúzódunk a járdáról. De mi mégis félünk, hiszen annyi mindent hallani...

Kiss Anna

- Talán közhely, de mégis fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben, nemcsak jogilag, de társadalmilag is a gazda a felelős az állat viselkedéséért - mondja a Zalaegerszegi Kutyasuli vezetője, Gróf Krisztián. - Sokan megfeledkeznek róla, hogy a kutya elsősorban ösztönlény. Manapság sajnos gyerekként kezelik, nem ismerik fel az igényeit. Bár szeretünk sztereotipizálni, nem lehet kijelenteni, hogy egy-egy fajta, például a rottweiler vagy a német juhász hajlamosabb lenne az erőszakra. Sőt, azt kell mondjam, 100 kutyából 99-ből elő lehet hozni az agresszivitást. A kutya évezredekkel ezelőtt hosszú ideig falkában élt.

 

- A nevelés persze sokkal bonyolultabb, minthogy légy te a falkavezér. A kutyám és én egy csapat vagyunk, ahol az irányítás az én kezemben kell, hogy legyen. Képzeljük el, hogy sétálunk az utcán, szembejön egy másik kutya. Ebben a helyzetben elvárja tőlünk, hogy kellő magabiztossággal cselekedjünk, várja a jelzésünket, ha ezt nem kapja meg, akkor átveszi az irányítást, olykor morgással, ugatással.

- A feszes póráz olyan, mint egy kifeszített íj - mondja a szakember. - Rossz jelzés az állatnak. Egy jól nevelt kutya akkor viselkedik természetesen, ha lazán fogjuk. Ha tehetjük, engedjük szabadon, meg kell tanulni kötél nélkül kontrollálni. Egy agresszív eb megnevelése kemény dió. Egyik napról a másikra nem lehet a bevésődött rossz viselkedési mintákat felülírni. Minden a gazdán múlik, ha ő szorgalmas és türelmes, akkor a munka meghozza gyümölcsét - mondja a szakember, majd figyelmeztet: - Ne feledjük, a kutya csak szenvedő alanya az emberek meggondolatlan tetteinek.



Gróf Krisztiántól megtudtuk, a kutyaiskolában már első alkalommal új helyzethez kell alkalmazkodnia az ebnek: több ember, több kutya veszi körül. A problémás állat kétféleképpen reagálhat: magabiztosan, felemelt fejjel, kihúzott testtartással vagy félénken összegörnyedve, a simogató kézben is veszélyforrást látva. A szakértő a fenti viselkedéstípusok alapján már meg tudja állapítani, hogy agresszív kutyáról van-e szó. Mint megtudtuk, a testi fenyítés is válthat ki agressziót, de nem egyenes következménye annak.

 Érzi a gyilkos kutya, hogy rosszat tett

A helyi gyepmesteri telepen vár sorsára az a németjuhász kutya, amelyik vasárnap este Noszlopon megölt egy hatéves kisfiút.

A telep gyepmestere, Unger Zoltán elmondta a Naplónak, hogy aznap este, a hét óra után pár perccel történt tragédiát követően, háromnegyed nyolckor kapták az értesítést, hogy el kell hozniuk a kutyát. Az állat akkor nagyon nyugtalan volt, lábra sem állt, úgy kellett bevonszolni a szállítódobozba és aztán a telepre. Azóta is nyugtalannak tűnik, feszült, de eszik.

- Megzuhant a lelke. Szerintem érzi, hogy valami rosszat tett, na és ilyen helyen amúgy is minden kutya nyugtalan. Négyéves, de sosem volt megkötve. A tragédia előtt két nappal kapott nyakörvet, az is zavarhatta, hiszen ahhoz már kölyök korában hozzá kellett volna szoktatni. További részletek a naplo-online.hu-n, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!