Hírek

2011.05.02. 09:59

Panasz: mit keres a vacsora a szemetesben?

A szemetesbe dobott kórházi vacsorán háborodott fel olvasónk, aki erélyes hangon tette ezt szóvá, mire közölték vele, lejárt a látogatási idő, távozzon.

Arany Gábor

A nagykutasi Vörös Tibor húsvétvasárnap késő délután látogatta meg idős édesanyját a megyei kórház baleseti osztályán.

- A szemetesben találtam ezeket - tett az asztalra két vacsoracsomagot, amikor szerkesztőségünkbe betért történetével. A műanyag tálcára két szelet párizsit, kockasajtokat fóliáztak, s láthatóan érintetlenül kerültek a szemétbe.

- Nagyon felháborított, hogy ilyesmi előfordulhat, ezért ez szóvá tettem a nővérnek. Erre elárulta, ő dobta ki, mert a betegek nem kérték. Ezen összevitatkoztunk, végül a nővér azzal utasított ki, hogy lejárt a látogatási idő. Nem értem, miként fordulhat ez elő, annyi rászoruló lenne, aki szívesen elfogyasztaná ezeket az ennivalókat, vagy adják oda kutyamenhelynek, az is jobb, mintha a szemétbe dobják - mondta indulatosan.

Nos, a nővér hibázott, amikor a betegek által visszautasított ennivalót nem a megfelelő helyre dobta. Erre azóta felhívták a nővér figyelmét, ezt már dr. Csidei Irén, a megyei kórház főigazgatója közölte érdeklődésünkre.

- Az étel összegyűjtésére külön edény szolgál - folytatta a főigazgató. - A húsvéti ünnepek miatt a látogatók nagyon sok ételt hoztak be, ezért sokan nem fogyasztották el a kórházi ennivalót. Ezt viszont akkor is fel kell kínálni és odaadni, ha a beteg nem kéri. A megmaradt ételt azonban semmilyen módon nem lehet hasznosítani, sőt, veszélyes biológia hulladékként kell megsemmisíteni, abban az esetben is, ha csomagolásuk sértetlen. Ez jogszabály szerint kötelezettségünk, az intézmény ezeket nem hasznosíthatja, még állatokkal sem lehet feletetni. Ez a megsemmisítés évente több millió forintba kerül. A reggeli és a vacsora maradékát külön műanyag edényekbe gyűjtik össze, az ebédet pedig a tálalótálcán viszik vissza. Ez esetben a nővér rossz helyre dobta a maradékot - magyarázta.

A főigazgató elmondta, a férfi indulatos fellépését kifogásolták a többi beteg látogatói, ennek írásos nyoma maradt, mert a történteket a nővérek feljegyezték, s az eset tanúival aláíratták. A vitára már a látogatási időn túl került sor.

Vörös Tibor azóta újra jelentkezett szerkesztőségünkben, mert csütörtökön este megint a szemetesben talált rá a vacsorára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!