Hírek

2011.05.04. 18:55

Meghosszabbították dr. Gyimesi Endre megbízását

Novemberig meghosszabbították dr. Gyimesi Endre miniszteri biztosi megbízását; az országgyűlési képviselő továbbra is a levéltárak működését felügyeli államtitkár-helyettesi pozícióban

Horváth A. Attila

Kinevezése eredetileg április végéig szólt, de nemrég újabb féléves megbízást kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban. Az elmúlt 6 hónapban végzett munkáról és új feladatáról kérdeztük.

- Az elsődleges célt sikerült elérni: kapcsolatot teremtettünk a szakma, a minisztérium és a politika között. Ez Magyarországon nem működik önmagától. A Nefmi (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) miniszterével, államtitkáraival és más tárcák vezetőivel hetente egyeztetjük a programokat; azért van erre szükség, mert a készülő sarkalatos törvények a levéltárakat is érintik. Például az önkormányzati törvény nagy változást hozhat az intézmények besorolásában.

- Változik a fenntartó? - kérdeztük.
 - Rendkívül nehéz a költségvetési helyzet, az elmúlt 5 évben 3 megyei levéltár büdzséjével csökkent az ágazatra fordítható forrás, közben a dolgozói létszám is kisebb lett, az anyag viszont jelentősen bővült. A szakma álláspontja szerint a biztonságos működést az garantálná, ha az államhoz kerülnének e feladatok - válaszolta. Hozzátette: a pénzhiány dacára sok előrelépésről tud beszámolni.

 - Az elektronikus levéltár program első ütemének közbeszerzési eljárása már zajlik 8 ajánlattevővel. E 3 milliárdos uniós pályázat az országos és a fővárosi levéltár infrastruktúráját fejleszti, a kivitelezés idén elindul. A második ütemet szeretnénk a 2011-2013-as időszakban megvalósítani. Újabb 1,9 milliárdos programról van szó, ami a megyei levéltárak modernizálását jelenti, a kutatható elektronikus iratok így mindenhol lehívhatók lennének.

Gyimesi Endre az eredmények közé sorolta, hogy a felsőoktatási törvénybe bekerült egy módosítás, ami levéltár működtetésére kötelezi az intézményeket (jelenleg 80 százalékuk tesz eleget az ajánlásnak). A legnagyobb levéltár (az országos) szakmai átvilágítása több mint egy évtizedes késedelem után elkezdődött, a Széchenyi-tervbe pedig az intézmény méltó elhelyezése is bekerült célként. További eredmény: a közigazgatási minisztériumnál sikerült elérni, hogy a történeti értékű, kutatói szempontból fontos állambiztonsági iratok a közgyűjteményekben maradnak. A részleteket még az idén törvénnyel vagy kormányrendelettel szabályozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!