Hírek

2011.04.21. 06:29

Ötszörös adó? Elnyelik a pénznyelők hasznát...

A tervezet szerint ötszörösére emelné a kormány a nyerő- és játékgépekre kivetett adót, ám az üzemeltetők azt mondják, ha ezt megteszik, ők lehúzhatják a rolót.

Horváth Viktória

Eddig a presszókban, éttermekben és kaszinókban fellelhető pénzbedobással működő különböző nyerőgépek darabonként 100 ezer forintos adóteherrel bírtak. Egy tervezet szerint azonban ez az ötszörösére, azaz ötszázezer forintra emelkedne gépenként. Zalai üzemeltetőt kérdeztünk arról, hogyan érintené a jelentős emelkedés.

- Ez csak rémhír lehet, nem akarom elhinni, hogy ilyen akár csak eszébe is juthat valakinek - szögezte le a zalaegerszegi Filó József, aki nem most hallott először a tervezetről, hívták már kollégái, ismerősei is a hírrel. Nyolc játékgépet üzemeltet a megyében, igaz, egykor ez a szám harmincra rúgott, de már nem megy úgy a játékgépek forgalma sem, mint régen. - Ha mégis életbe lépne ez a törvény, lehúzhatnám teljesen a rolót, de nemcsak én, hanem jóformán mindenki, aki ezzel foglalkozik.

Eddig játékgépenként maximum százezer forint volt a díj, sokszor még annyit sem raktak bele a szerencséjüket kipróbálók, hogy abból a tulajnak az adóra fussa. Ám a félmillió forintos új adót biztos, hogy soha nem fedezné.

- Nekünk minden hónapban be kell fizetnünk az adót, akkor is, ha esetleg nem lesz rajta semmi nyereségünk, sőt, veszteség esetén is. Lehet, más a helyzet a fővárosban, a nagy kaszinókban, ott a megemelt adónak a többszöröse is megfordulhat a gépben, de itt, vidéken ez elképzelhetetlen.

Régen még jól menő üzletágnak számított játékgépekket üzemeltetni, de ma már egyre kevesebben próbálják ki a szerencséjüket a félkarú rablókon, így a tulajdonosoknak sem megy jól az üzlet.

- Évek óta nem emelték az adót, ha ezt a drasztikus változást nemcsak ijesztgetésnek szánják, s mégis megteszik, akkor el fognak tűnni a gépek a presszókból és éttermekből.

Nem biztos, hogy a változtatással azt érné el a kormány, amit szeretne, azaz a bevételnövelést, így Filó József. Jelenleg több mint húszezer ilyen gép működik az országban, ezeknek a legnagyobb része valószínűleg leáll az adóemelés után, így inkább csökkennek majd az adóként befolyt pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!