Hírek

2011.04.22. 18:16

Kinyitott a családok átmeneti otthona Zalaegerszegen

Látod, mi ez, tolja az arcom elé a piros foltos apró gipszfigurát a csillogó szemű fiúcska. Katicabogár, árulja el választ sem várva és már robog is tovább.

Arany Gábor

A Vöröskereszt a családok átmeneti otthonát 1996-tól működteti a megyeszékhelyen. Először a belvárosban, a Hock János útra 2000. decemberben  költöztek.  Jelenleg 13 családot fogadhat be a 40 férőhelyes  gyermekjóléti intézmény.

Beismerem, sok mindenre gondoltam volna, de katicára nem. Az is meglepett, amikor Mazsola békésen tűrte, hogy a gyerekek  hatalmas fehér lapon körberajzolják. Mazsola, a hároméves puli lány egyik főszereplője volt pénteken a húsvéti játszóháznak, amelyet a Vöröskereszt zalaegerszegi szállóján szerveztek a családok átmeneti otthonában (CSÁO) élőknek, no és a városból érkezett  vendégeinek.


- Nyitott ház, így nevezik a mai programot - tudjuk meg az intézmény vezetőjétől. Somogyi Emőke elmondja, a magyar és a dán Vöröskereszt idén indított programot Remény a magyarországi kiszolgáltatott gyermekeknek címmel. Ezzel olyanokat kívánnak támogatni, akik szüleikkel együtt fedél nélkül maradtak. Például a becsvölgyei Vörösszegről való Horváth Olga, aki hat gyermekével tavaly október óta él a CSÁO-ban.

- Alámosta az esőzés a házat, amiben éltünk, így nem volt maradásunk - magyarázza a 32 éves asszony, akinél 17 évestől 20 hónaposig sorjáznak a gyerekek. - Néha nem könnyű velünk a családgondozóknak, mert elevenek a kölykök, de mindig számíthatunk rájuk. Jól érezzük magunkat itt, a férjem is kapott már munkát  - árulja el.

A dán-magyar program elképzelései szerint az országban 11 vöröskeresztes otthonban - Zalaegerszeg mellett Nagykanizsán is - elszállásolt közel ezer családból kapnának jó páran segítséget. Például a gyermekekkel fejlesztő szakemberek, logopédusok, nyelvtanárok, óvodai nevelők foglalkoznának, akár olyan szinten, hogy a házi feladathoz is segítséget adnának. Emellett támogatnák a szülőket a munkavállalásban, a visszailleszkedésben. A tervek szerint a program segítségével hatvan család vehetné újra saját kezébe a sorsát.

A három és fél évre tervezett 22 millió forint költségvetésű program részeként évente két nyitott ház rendezvényen mutatják be a hajléktalanszálló életét. A következőt Nagykanizsán gyereknapra, Egerszegen karácsonyra tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!