Hírek

2011.04.28. 05:59

Hontalan polgárőrök: közösséget akartak, de úgy látszik, nincs rá szükség

Klubhelyiség nélkül maradt a Kacorlaki Faluszépítő, Sport és Polgárőr Egyesület, mert a helyi önkormányzat felbontotta a bérleti szerződésüket. Előbbiek felháborodtak, a lakosság egy része úgy látja, nincs szükség a polgárőrségre.

Horváth-Balogh Attila

A 230 lelkes település egyetlen civil szerveződésének számító, nagyjából 20 aktív taggal bíró egyesület elnöke, Magyar Zsolt kereste meg lapunkat gondjaikkal.

- Tíz éven át voltam polgármester, addig senkinek semmi gondja nem volt a polgárőrséggel - magyarázta Magyar Zsolt. - Az őszi önkormányzati választáson azonban nem kerültem be a testületbe, s hirtelen a polgárőrség is feleslegessé vált. A helyiségbérleti szerződésünket tavaly október 18-án felmondták, de nekünk semmit nem szóltak arról, hogy lenne bármilyen problémájuk, amit meg kellene beszélnünk. Ez szerintem inkorrekt.

A kacorlaki polgárőröknek egy héttel ezelőtt kellett elhagyniuk a kultúrházban található helyiséget, mellyel állítólag mást tervei vannak az önkormányzatnak. Azóta egyik ismerősüknél tárolják a polgárőrruhákat, eszközöket.


- Nem értem, mi a probléma, hiszen rendszeresen járőrözünk. Persze, ez nem túl látványos, nem arról szól, hogy minden alkalommal fülön csípünk egy bűnözőt, de nem is ez a polgárőri munka lényege, sokkal inkább a megelőzés. Ezzel együtt vannak sikeres akcióink, legutóbb egy eltűnt személyt sikerült felkutatnunk a rendőrökkel közösen - fűzte hozzá a vezető.

A faluban valamiért mégsem mondhatók elismertnek a polgárőrök. Több lakóval is próbáltunk beszélgetni a témáról, s volt, aki azzal hárította el érdeklődésünket: inkább nem mondok semmit... Mások szerint teljesen felesleges a polgárőrség, a bűnözők eddig is elkerülték Kacorlakot. Akadt, aki azt sérelmezte, hogy a klubhelyiséget gyakran szórakozásra használták az aktivisták. Volt, aki határozottan leszögezte: Nem kell könnyeket ejteni a polgárőrségért!

Megkérdeztük a polgármester, Nagy Ervin véleményét is, aki előbb nyilatkozott, majd visszavonta azt, mondván, nem szeretné tovább szítani az indulatokat.

Magyar Zsolt a szórakozás kapcsán elmondta: mivel a faluban nincs se presszó, se bolt, élő közösséget szeretnének kialakítani a velük szimpatizálókkal.

- A volt helyiségünkben életre hívtuk a polgárőr klubot, aminek keretében találkoztunk a munkánk iránt érdeklődőkkel, a barátainkkal. És ha úgy alakult, előkerült a darts, a kártya is... Hiszen nemcsak a munka létezik, hanem a kikapcsolódás, a közösségépítés is. Mi csak azt akarjuk, hogy Kacorlakon legyen egy kis közösségi élet. Ez baj?


MÁSHOL JOBB A HELYZET
Tusják Pál, a Dél-zalai Polgárőr Szövetség elnöke szerint a polgárőrség munkáját szabályozó törvény egyaránt kötelezettséget ró a polgárőrszervezetre és az önkormányzatra, s utóbbi a szerződés felbontásával éppen e törvény ellen vét. Főleg, hogy felelős a település közbiztonságáért, közrendjéért, amit sok településvezető hajlamos elfelejteni. Ha a költségek gondot okoztak, meg kellett volna beszélni. „Kevés településen van ilyen rossz helyzet, mint Kacorlakon” – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!