Hírek

2011.03.29. 06:32

Kinek leves, kinek hideg előétel

A szakképzés folyamatában az első nagy megmérettetés a diákok számára a szintvizsga. A feladatokkal a követelmény és a teljesítmény szintbeli viszonyát mérik meg. A keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolában a minap 28 szakács- és 12 pincértanuló tett szintvizsgát.

Horányi Árpád

- Ez az első olyan próbatétel, amikor az oktatók mellett külső szakemberek is minősítik a diákok munkáját. Tanulóink itt bizonyítási lehetőséget kapnak, ami komoly ösztönző erő a lelkiismeretes felkészülésre, ugyanakkor a végeredményen ők maguk is látják, tapasztalják az adódó problémákat, amik korrigálására még marad elegendő idejük a szakmunkásvizsgáig - foglalta össze a kamarai közreműködéssel zajló gyakorlati számonkérés jelentőségét Hetényi Tamás, gyakorlati oktatásvezető.

A pincérek éttermi vendégváró munkáját intézményi részről Karancz Róbert szaktanár, a meghívottak köréből pedig Hegyi János térségi kamarai elnök, éttermi vezető minősítette.


- A balatonfüredi Anna-bál vendégeinek egy asztalát készítettem el - említette a vizsgateríték mellett Dormány Ramóna. Immár túl a vizsgadrukkon elmondta: úgy érzi, munkája tetszett a vendégeinek akiken ezúttal a vizsgabizottság tagjait értette.

A szakácstanulók az iskola két tankonyhájában sürögtek-forogtak.

- Egy hideg előételt vagy levest kell elkészíteni, s egy főételt - kalauzolt tovább a gyakorlati színtéren Hetényi Tamás.

Az étlap itt a tételsort jelenti, s ki amit húz, az a vendég rendelése . Lehetett ez brassói aprópecsenye, töltött paprika, marhapörkölt, jércesaláta, sertés rizottó, székelykáposzta, lecsós szelet és így tovább...

- Általában a klasszikus ételekre helyezzük ilyenkor a hangsúlyt - mondta Bangó László, kamarai vizsgabizottsági elnök, a balatongyöröki Hotel Panoráma igazgatója. - A tanulóknak a főzési alapok gyakorlati ismereteiről kell ilyenkor számot adni, s ha ez jó szinten van, akkor arra már lehet építeni.

Az ételeket szabott időn belül kellett elkészíteni.

- A munkamenet is nagyon fontos. Hiszen, a szakácsnak a főzés közben igen sok mindenhez kell alkalmazkodnia, ezekre figyelve szerveznie kell a munkáját, s mindemellett rendet is kell tartania maga körül - sorolta Bangó László, hogy mi tartozik hozzá a teljesítmény értékeléséhez. 


Tudásuk alkalmazását próbálták ki
A tanultak hasznosításához tapasztalatokra van szükség, amit próbákkal lehet megszerezni. A szakmunkásvizsgára bocsátáshoz szükség van a szintmérőn nyújtott jó teljesítményre. Ennek megmutatása a felkészültség próbája, benne a diákok szakmai önismeretre tudnak szert tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!