Hírek

2011.03.17. 07:40

Heti Válasz: szt-tisztek listáján az APEH volt elnökhelyettese és a TV2 beszállítója

Az APEH volt elnökhelyettese, a TV2 beszállítója, a Magyar Hitel Bank Rt. volt igazgatója is szerepel abban az összeállításban, amelyet a Heti Válasz csütörtökön jelentetett meg az egykori szigorúan titkos (szt) állományú tisztek nevét tartalmazó lista alapján.

MTI

A lap listáján hat egykori szt-tiszt szerepel. "Olyanok, akik jelen vagy közelmúlt meghatározó gazdasági, kulturális vagy politikai szereplői" - olvasható a cikkben.
   
A listán található Antal Gábor (AB-101, főhadnagy), a XXII. kerületi önkormányzat által fenntartott Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ vezetője, az ELTE művelődésszervezés tanszékének tanára. Ő korábban az Angyalföldi Ifjúsági Ház igazgatója volt.
   
A cikk szerint feladatai között szerepelt a Petőfi Csarnok ellenőrzése 1988-ban, illetve 1989 augusztusában az SZDSZ városligeti tüntetésének "szemmel tartása".
   
Szt-tiszt volt Blaskovics Ferenc (K-995, főhadnagy), a TV2 Ingatlanbróker, illetve Sztárnyomozó sorozatait készítő Patmosz Produkciós Iroda Kft. tulajdonosa, továbbá "az elmúlt húsz évben a kormányzati szférának is dolgozó, évi közel 100 millió forintos árbevételű Press and Inform Public Relations Kft. vezetője" - írták.
   
A lista szerint Bokor Pál (S-10, alezredes) is szt-tiszt volt. Ő 1988-tól tíz évig az APEH elnökhelyettese volt. Mint olvasható, a Gyurcsány-kormány idején az állami egyik vadásztató vállalataként ismert Bakonyerdő Zrt. igazgatósági tagja.
   
A felsoroltak között megtalálható Gonda György (D-142, főhadnagy), aki 1990 és 1993 között a Magyar Hitel Bank Rt. igazgatója volt, 2004 óta az Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) vezetéstudományi tanszékének vezetője, továbbá Kishonti László (AO-20), a K and H Pannonlízing Pénzügyi Zrt. szabályozási igazgatója, aki a 90-es években az Erste Bank Hungary vezető termékmenedzsere volt.
   
A lap listáját Szedlacskó Zoltán (K-908, százados) zárja. Mint írták, ő az elmúlt években volt igazgatósági tag az FHB Jelzálogbanknál, a Malévnál, a BKV-nál és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél, jelenleg a magyar vállalatok ázsiai, afrikai jelenlétét segítő Ahead Global Gazdaságfejlesztő Non-profit Közhasznú Kft. felügyelőbizottsági elnöke. Az 1990-es években "azzal szerzett hírnevet, hogy Tocsik Mártának juttatott sikerdíjból az általa vezetett Kárpát Holding Kft. is részesült. Emellett ügyvezetője volt a Tocsik-botrányban a zsarolás vádja alól végül felmentett budai György érdekeltségébe tarozó Szedex Kft.-nek" - olvasható a cikkben.
   
A Heti Válasz múlt heti számában már közzétett egy negyvenfős listát egykori szt-tisztekről. Ezen egykori és jelenlegi nagykövetek, más külügyminisztériumi alkalmazottak, tanárok, kutatók, mérnökök és újságírók is szerepeltek.
   
A szigoruantitkos.hu internetes portált a március elején indították el, az oldalon a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével készült kutatás alapján átfogó tanulmányt közöltek a Kádár-rendszer belügyminisztériumának szigorúan titkos állományú tisztjeiről és azok tevékenységéről. E tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!