2011.03.25. 19:15
Gyümölcsoltó Boldogasszony napján
Gyümölcsoltó Boldogasszonyt ünnepelték pénteken a pórszombati Medes-hegyen.
Délelőtt általános iskolás gyerekek ismerkedtek a gyümölcsfák oltásával, délután pedig egyebek között göcseji gasztronómiai bemutató várta a résztvevőket. Ezen olyan ételeket tálaltak fel, mint a gesztenyeleves kakukkfüves vargányával, zöldbableves borízû almával, vagy a tejfölös, paradicsomos, füstölt csülkös húsos répa.
A rendezvény szervezője az Év zalai embere címet 2010-ben elnyert Kovács Gyula erdész volt. Kovács Gyula nemcsak elméletben szólt a gyümölcsfák oltásáról, de a gyakorlatban is bemutatta, s a résztvevőkkel ki is próbáltatta annak menetét.
– Nagy tisztelője vagyok Kovács Gyula tevékenységének, s azt gondolom, a politikának meg kell teremteni a jogi kereteit annak a hagyományápoló tevékenységnek, amit ő végez – mondta a rendezvényen szintén jelen lévő V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, aki azt is elmondta, több uniós országban, például a szomszédos Ausztriában is adott a lehetősége annak, hogy a helyi termékeket árusítani lehessen. A kormány ezt a folyamatot indította el a pálinkafőzés legalizálásával.