Hírek

2011.03.11. 18:25

Flexszel vágták a gránátot

Halált okozott az a robbanás, mely hétfőn délután történt Zalaegerszeg botfai városrészében. A szakemberek nagy mennyiségű robbanószert találtak az áldozat családi házában és hegyi ingatlanában, sőt egy közeli lakóházban is. Kiderült, a robbanás nagy valószínűséggel egy második világháborús tüzérségi rombológránát korongvágóval történő szétvágása közben történt. Az ilyen típusú gránát eredetileg 47 kilogramm és gyárilag öt kilogrammnyi TNT robbanóanyagot tartalmaz.

zaol.hu

Hatalmas robbanás rázta meg  hétfőn délután Zalaegerszeg botfai városrészét.  Mint kiderült, a detonáció egy családi ház melléképületében történt , mely teljesen összedőlt, egy személy, egy 44 éves férfi meghalt - holtteste egy napig volt a romok alatt -, míg fia súlyosan sérült.

 



Ekkor még nem lehetett tudni, mi okozta a robbanást, ám többen már beszélték: a házban lakó férfi lőszereket, lövedékeket gyűjtött.  A hivatalos szervek azonban nem sok információt adtak, a robbanás után az utcában több házat teljesen kiürítettek,  500 méteres körben mindent lezártak, rendőrök őrizték a területet, s tűzszerészeket vártak.  Mindez az eslő nap  azt a tényt erősítette, hogy itt valami komolyabbról van szó. Hétfőn este a helyszínen Rigó Csaba kormánymegbízott szavai is ezt erősítették: mint mondta, az udvaron néhány robbanószerkezetet szerű testet látott, ezeket a  tűzltók hozták ki a robbanás után az épület romjai közül.
 


A pesti tűzszerészek hétfőn nem  sokkal 21 óra előtt érkeztek, ám a sötétség miatt nem kezdték el a munkát csak másnap. És dolgoztak folyamatosan két és fél napon át, szinte centiről centire haladva, mivel feltételezni lehetett, hogy több robbanásveszályes eszköz is van a törmelék alatt. A 44 éves férfi romok alatt rekedt holttestét a katasztrófa másnapján tudták csak kiemelni. A tűzszerészek  csütörtökön kora este fejezték be végleg a helyszíni vizsgálatot, s mint kiderült több száz veszélyes eszközt találtak.  

A területet a rendőrség időközben bűnügyi helyszínné nyilvánította, s robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja miatt nyomozást indított. Kiderült, a férfi több száz lőszert, lövedéket tartott otthon, illetve a hegyi pincéjében. Az eset kapcsán egy másik utca lakóházában is töltényeket foglaltak le a rendőrök, s az  elmúlt napokban Zala megye több pontján is helyszíni szemlékre került sor, s különböző lőszereket, robbanóeszközöket és robbanószerkezeteket foglaltak le. 

 

 

A robbanás nagy valószínűséggel egy 149 milliméteres, második világháborús tüzérségi rombológránát korongvágóval történő szétvágása közben történt. Az ilyen típusú gránát eredetileg 47 kilogramm össztömegű és gyárilag öt kilogrammnyi TNT robbanóanyagot tartalmaz - tudtuk meg Salamon Róbert alezredestől, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől csütörtökön, mikor hivatalosan közölték az is, hogy a helyszínen talált lőszerek, robbanóeszközök, robbanószerkezetek és különböző, zömmel világháborús fegyverek  mennyisége meghaladja az ezres nagyságrendet. Az eszközöket leltározták és elszállították, azokat, amelyek szállítása nem volt megoldható, a településhez közeli helyszínen semmisítették meg.

 

 

A rendőrség péntekre feloldotta a településrészen a forgalomkorlátozást, mely hétfő délután óta  élt.

A tragédia 19 éves súlyos sérültjét Győrben ápolják, állapota a pénteki információk szerint kielégítő. A fiatalember többféle sérülést szenvedett, a testfelületének mintegy tíz százaléka megégett, csütörtökön hajtottak rajta végre műtétet. Az, hogy a sérültet meddig kell kórházban ápolni, egyelőre nem tudható, de "legalább egy-két hétig" az intézményben kell maradnia.

Az ügyben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya robbanóanyaggal visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

 

Olvassa el beszámolóinkat, vonatkozó cikkeinket a történtekről:

Halálos robbanás Botfán: szinte centiről centire haladtak a tűzszerészek

Exkluzív rendőrségi fotók: lőszerek, bombák tömege volt a felrobbant háznál

Magától is felrobbanhat a veszélyes gyűjtemény

Fémkeresés legálisan, leletek kiásása illegálisan

Képek a helyszínről  a robbanás napján hétfőn

Képek a helyszínről kedden

Képek szerdán - már 2. napja dolgoznak a tűzszerészek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!