Hírek

2011.03.30. 06:09

Baj van: 150 millió forintos a hiány Letenyén

Mintegy 150 millió forintos hiány mutatkozik Letenye idei büdzséjében, mert a képviselők legnagyobb igyekezetük ellenére is csak 4 milliót tudtak lefaragni az első fordulóban még 160 milliós nagyságrendű költségvetési hiányból.

Kelemen Valéria

 A tetemes hiány kezelésére újabb takarékossági intézkedésekről, például a Gondozási Központ átszervezéséről is döntöttek.

- A további takarékosság érdekében az önkormányzat önként vállalt feladatairól, így a Gondozási Központ tíz fős átmeneti bentlakásos intézményéről kellett lemondanunk - mondta Halmi Béla polgármester, aki szerint ez a döntés 8 millió forintos spórolást eredményez. A testület úgy határozott, hogy március 31-ével megszünteti az átmeneti bentlakásos intézményt, 

Keddi ottjártunkkor éppen a csomagolás zajlott. A lakók közül négynek időközben megoldódott az elhelyezése, hatot pedig most költöztettek a Kolping letenyei idősek otthonába.

- A rossz látásom miatt nehéz lesz beilleszkedni az új környezetbe, de valahogy majd csak megoldom - mondta beletörődően a 78 éves Herjavecz Ferencné, a 80 esztendős Somogyi Andrásné viszont el is pityeredett, mondván: nagyon szerették ott őket, ezért különösen nehéz elhagyni a jól ismert környezetet. Vlasicsné Hermán Gabriella intézményvezető azzal nyugtatta az idős néniket, hogy jó helyre mennek, a beilleszkedésüket is segítik, a sorsukat is nyomon követik, így minden rendben lesz.

- Május elsejétől a kötelező feladatok, például a nappali ellátás, a házi és a jelzőrendszeres segítségnyújtás, valamint a dolgozók is átkerülnek a Kolpinghoz, a feladatellátási szerződést hamarosan megkötjük - folytatta a polgármester, hozzátéve: ettől további megtakarítást remélnek.

Az iskolai konyhákat július elsejétől vonják össze, a továbbiakban az óvodában nem lesz már főzés, csak melegítés. Ez a változás szintén spórolást eredményez (éves szinten mintegy kétmilliós nagyságrendben), hiszen egyrészt energiamegtakarítással jár, másrészt létszámban is megmutatkozik.

- Bármilyen nehéz helyzetben is vagyunk, az alapfokú művészeti oktatásról nem mondunk le, mert ez nagyon fontos a letenyeieknek és a környező települések gyerekeinek is, hiszen a környékben ez az egy oktatási centrum van, ahol zenét is tanulhatnak - magyarázta Halmi Béla, elárulva: a zenei tagozaton csaknem százan, a tánc tagozaton meg ennél is többen tanulnak a kistérségből, s erre az önkormányzat 15 millió forintot fordít.

 

 

HIÁBA A LÉTSZÁMLEÉPÍTÉS...
Letenyének 80 milliós bevétele van az iparűzési adóból és 31 millió a gépjárműadóból, ugyanakkor az szja 2,5 millióval lett kevesebb a tavalyinál. A bevételeket teljes egészében elviszi az iskola és az óvoda működtetése, s akkor még nem beszéltünk a többi intézményről, a gyámhivatalról, az okmányiroda épületének fenntartásáról. A költségvetési hiány évről évre halmozódik, s bár a polgármesteri hivatalból és az iskolából létszámot építenek le, annak eredménye csak jövőre mutatkozik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!