Hírek

2011.02.02. 13:27

Influenza: brutálisan emelkedik a betegek száma, járvány Zalában (frissítve)

Országszerte egyre több az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Zala megyében egy hét alatt 70,4 százalékkal emelkedett a megbetegedések száma, egy páciens állapota pedig annyira súlyossá vált, hogy az intenzív osztályra került.

MTI


A Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint 2011 negyedik hetében az influenza előfordulási gyakorisága már meghaladta a járványos szintet - 100 000 lakosra 285,3  megbetegedett..

A legtöbb beteget a zalaegerszegi, lenti, pacsai térségben regisztrálták, de sokan fordulnak orvoshoz Keszthely, Hévíz, Zalaszentgrót, Nagykanizsa, Letenye és Zalakaros vonzáskörzetében is.

A betegek 47,3 százaléka 15-34 év közötti fiatal felnőtt, 32,9 százaléka 14 év alatti, 17,4 százaléka 35-59 év közötti,  2,4 százaléka pedig 60 éven felüli volt.

A héten influenzaszerű megbetegedés miatt 1 beteget vettek fel kórházba, aki intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult. A beteg influenzaoltásban nem részesült.


Mindemellett az influenza-aktivitás Zala megyében mérsékeltnek minősíthető, s az elmúlt héten közösségi influenzajárványról nem érkezett jelentés.

A száraz, enyhe idő nem kedvez az influenza terjedésének


A hétvégére várható száraz és enyhe időjárás nem kedvez az influenza terjedésének, de emellett nagyon sok tényező befolyásolja még a járványt - mondta Berencsi György virológus szerdán az MTI-nek.
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Bozóki István kedden mondta az MTI-nek, hogy a hétvégétől szárazabb és enyhébb léghullámok érik el a térséget, és már péntektől az ország nagy részén enyhülés kezdődik.
   
Ennek kapcsán Berencsi György kifejtette, hogy az alacsony páratartalom azért nem kedvez a vírus terjedésének, mert az ilyenkor a hidegben egy pillanat alatt kiszárad, megfagy. Ugyanakkor ha hideg van, az emberek inkább zárt térbe húzódnak, ahol aztán megfertőzik egymást. A farsangi szezon ugyancsak az influenza terjedését segíti, mert a nagyobb rendezvényeken könnyebben elkapják egymástól a fertőzést az emberek.
   
Mivel az ultraibolya sugarak megölik a terjedő vírust, amikor napsütéses hideg van, megáll a járvány. A másik véglet a langyos, párás, ködös idő - olyankor terjed leginkább a vírus - mondta Berencsi György, hangsúlyozva, hogy a vírus terjedése összetett folyamat, sok tényezőtől függ.

 

Lapozzon!










OLDALTÖRÉS: Zalában és Somogyban is járvány van











Influenza - Zalában és Somogyban is járvány van











Influenza - Zalában és Somogyban is járvány van











Influenza - Zalában és Somogyban is járvány van


Zala megyében egy hét alatt több mint 70 százalékkal nőtt az influenzaszerű esetek száma, a megbetegedések gyakorisága már járványt jelez - közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve szerdán az MTI-vel; Somogyban egy hét alatt másfélszeresére nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Zala megyében az elmúlt hét adatait ismertető tájékoztató szerint "100 ezer lakosra 285,3 influenzás beteg jut", ami mérsékelt járványt mutat. A betegek több mint 47 százaléka a 15 és 34 év közötti korosztályból került ki, csaknem 33 százalékuk 14 évnél fiatalabb.
Az influenzaszerű megbetegedés miatt egy embert ápolnak kórházban. Az influenza elleni oltásban nem részesült beteg intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult - közölte a zalai népegészségügyi szolgálat.
   
Somogyban egy hét alatt másfélszeresére nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma; a figyelőszolgálat jelentése szerint a 4. héten 337 influenzaszerű megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, ami azt jelenti, hogy a megyében influenzajárvány van - közölte megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.
   
A beküldött felsőlégúti mintákból három esetben influenza B vírust mutattak ki, tizenkét beteg került kórházba, közülük egyet intenzív osztályon ápolnak. A kiadott tájékoztatás szerint közösségi járványt egy óvodából és egy iskolából jelentettek, az utóbbiban vett mintából influenza B vírust mutattak ki. A marcali kórházban február 1-jén a csecsemő és gyermekosztályon látogatási tilalmat rendeltek el.
   
A népegészségügyi szolgálat közlése szerint a betegek 40 százaléka a 15-34 évesek körébe tartozik, mintegy 30 százalék a 14 évnél fiatalabb, illetve a 35-59 éves korosztályba, míg 2 százalékuk 60 évnél idősebb.
  
  A három influenza törzset - többek között az újtípusú influenza A vírust is - tartalmazó Fluval AB oltóanyag a legtöbb háziorvosnál elfogyott - tudatta a népegészségügyi szervezet, ám közlése szerint, mivel még mindig van rá igény, újabb oltóanyagszállítmány érkezik, s az oltást a jövő héttől lehet kérni a háziorvosoknál. Az egykomponensű új típusú influenza A vírus ellen védő Fluval P oltóanyag a háziorvosnál továbbra is kérhető, mindenki számára térítésmentesen rendelkezésre áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!