Hírek

2011.02.03. 15:34

A betegeknek nem kell utazniuk több vizsgálat miatt

Amellett, hogy új szárnnyal bővült Zalaszentgrót Egészségügyi Központja, a szakrendelések száma is gyarapodott. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek márciustól nem kell vidékre utazniuk minden egyes vizsgálat miatt.

Sámel József

Dr. Varga Tamás igazgató-főorvos érdeklődésünkre elmondta: igyekeztek, hogy elsősorban azokat a szakrendeléseket „honosítsák” meg az intézményben, melyeken legnagyobb volt a beteglétszám.

– A legnagyobb eredmény, hogy a betegeknek nem kell utazniuk Keszthelyre, illetve Zalaegerszegre, helyben is elvégzünk több olyan vizsgálatot, melyet eddig szakorvos, illetve műszerek híján nem tudtunk. A másik, hogy – bár előjegyzés alapján dolgozunk – sokkal rövidebbek a várakozási idők, mint más intézményekben. S fontos, hogy a rendelőket felszereltük a legmodernebb gépekkel, számítógépes programokkal.


Heti négy órában megjelent a szakrendelések között a kardiológia, ahol szívultrahangos vizsgálatra is lehetőség van. A neurológia szintén újdonság, az heti hat órában fogadja a betegeket, míg az ortopédia kilenc órát kapott.

A sebészeten a vizsgálatokon kívül a kisebb beavatkozásokat is elvégzik, az orvos hetente kétszer rendel, összesen kilenc órában. Dr. Varga Tamás szerint nagyon indokolt volt a fül-orr-gégészeti szakrendelés.

– A heti hat óra szerintem még kevés is, hiszen sok felnőtt, de főként gyermek keresi panaszával e szakrendelést. A reumatológia óraszáma duplájára bővült, s belépett a sorba a gyermek szakrendelés. Ez napi egy órában főként a vidéki háziorvosok számára jelent segítséget a diagnosztizálásban. A vidéki, a helyi és a térségben nyaraló gyermekeket egyaránt ellátják. A tüdőgyógyászat helyzete is megoldódott, a szakorvos a megelőzésre is nagy gondot fordít, ugyanakkor – a szokásos tíz helyett 25 mintavétellel – kibővített allergiavizsgálatot is végez. Eddig emiatt is utazni kellett. Kampányol a dohányzás ellen, s együtt tervezzük, hogy tüdőszűrés kapcsán megkeressük az önkormányzatokat. A vizsgálatra van kapacitásunk.

Az igazgató-főorvos úgy véli, a betegek számára nem kis segítséget jelent, hogy a szakrendelések helyben elérhetők. Hozzátette: szükség lenne még diabetológiára is.


Huszonöt települést lát el a központ
A Zalaszentgróti Városi Egészségügyi Központ a székhellyel együtt összesen huszonöt település lakosságát látja el. Ez mintegy tizenkilencezer főt jelent. A tüdőgyógyászat ellátási területe ennél nagyobb, az intézményhez tartozik ugyanis Zalaapáti és a környező települések is. E téren a létszám huszonkétezer fő körül alakul.



További cikkek a témában a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!