Hírek

2011.01.24. 18:50

A gördeszkás Zoltán atya Az év zalai embere

Olvasóink szavazatai alapján a gördeszkás papként immár világhírű rédicsi plébános, Lendvai Zoltán kapta meg a 2010-es Az év zalai embere díjat. A megyeszékhely vasárnap esti, kultúra napi gáláján átadtak még egy elismerést: a Lambda Systeme Kft.-nek A kultúra mecénása címet.

Varga Andor

 A megyei önkormányzat, a Zaláért Egyesület és a Zalai Hírlap közös szavazásának végeredményét lapunk főszerkesztője, Virrasztó Zsolt hirdette ki a Hevesi Sándor Színházban. Elhangzott: az újságban megjelent szelvényeken, telefonhívással, sms-ben, illetve a ZH internetes felületén összesen 7618 szavazatot regisztráltunk (ez valamivel több, mint egy évvel ezelőtt), és a voksok nagyjából harmadát, 2213 szavazatot a rédicsi plébános, Lendvai Zoltán „vitte el”. A tapsból úgy tűnt: a közönség nagyon is egyetértett a végeredménnyel.

A díjazottnak Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke, illetve Egyed Enikő, a Zaláért Egyesület titkára is gratulált, majd a szünet következett volna, ám ekkor a színpadra váratlan vendég érkezett: a rédicsi egyházközséget (és Zoltán atya további tizenegy települését is) képviselő Pék Edit személyében, aki tizenkét szál rózsát adott át nagy örömmel az év emberének. Illetve hosszasan méltatta is azt a munkásságot, mellyel a plébános amúgy ezt az elismerést – a megyegyűlés Béres János szobrászművész által készített plakettje, valamint a Zaláért Egyesület által felajánlott 100 ezer forint járt vele – is kiérdemelte.

Időrendben az esten átadott első díj a megyei jogú város által alapított A kultúra mecénása cím volt, melyet Gyutai Csaba polgármester és Gecse Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke adott át a Lambda Systeme Kft.-nek. A városban hét éve jelen lévő, építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó cég a polgármesteri méltatás szerint elkötelezett támogatója a színháznak, de segítik a férfi kosarasokat is.

Az elismerést, illetve Horváth László szobrászművész Oszlop című alkotását Komáromi Róbert zalaegerszegi igazgató vette át. A díjak előtt, a gála első részében a magyar kultúráról esett sok szó.

Legelőbb Besenczi Árpád színházigazgató beszédében, aki reményét fejezte ki: talán a mai válságos gazdasági helyzetben (amikor a főváros negyedik legnagyobb színháza, a József Attila a bezárás szélén áll) sem feledjük el, hogy a kultúra stratégiai ágazat, amelynek forrásait ilyen nehéz időkben épp nem kurtítani, hanem bővíteni kell (mint történik például Szombathelyen, ahol a hét végén kőszínházat avattak), mert a jövőnek, a megmaradásnak a kultúránk a záloga. A hallgatóságot azzal bocsátotta el: „Óvják, védjék, ha tehetik támogassák és terjesszék a magyar kultúrát!”

A gálán a színház művészeinek tolmácsolásában Kézfogás címmel hangzott el igen érdekes összeállítás zalai–muravidéki költők (összesen 15 alkotó) műveiből, zárásként, a szünet után pedig a Holdviola együttes lépett színpadra.

A zenekar 2006-ban alakult Miskolcon. Tagjai: Barta Zsófi (ének, vokál), Farkas Péter (dob, billentyûs hangszerek, vokál), Gál Lajos (gitárok). Zenéjükben modern formában elevenednek meg magyar népdalok. Stílusukban az alap elektrofolk mellett fellelhetők rock, pop és alternatív elemek is. Elôadásaik a zene, a tánc, a színház és a film ötvözetei. Két lemezük jelent meg: Madárka (2009, aranylemez) és a Vándorfecske (2010).          

 

 

A város kultúra napi programjai sorában hétfőn  17 órakor a Belga Sörözőben mutatják be a Pannon Tükör új számát. 


Lendvai Zoltán atya elhíresült gördeszkás felvétel az interneten:

 




 

Horváthné Bagó Mónika
Nagykanizsa és környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Nonprofit Kft. vezetője

Kostyál Gábor
szakács, a keszthelyi Hotel Helikon séfje

Lendvai Zoltán
rédicsi plébános

Nagy Zoltán
a zalaegerszegi 3B Hungária Kft ügyvezetője

Nemes Attila
zalaegerszegi teke egyéni világbajnok

Németh János
keramikusművész, Munkácsy díjas Érdemes művész

Polgár Odett
zalai származású könnyűzenei énekesnő

Szabadics Zoltán
a zalakarosi Szabadics Zrt. elnöke

Tantalics Béla
lenti helytörténész, nyugalmazott tanár

  (A jelöltek bemutatását ide kattintva olvashatja)



Az előző évek jelöltjei és díjazottjai:


2009.
Kovács Gyula, porszombati erdész

2008.
Illés Fanni, úszó paralimpikon

2007. 
Nagy Ferenc, a ZTE elnöke

2006. 
Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt ügyvezetője

2005. 
Jánoki Lajos, a Zalaegerszegi Különleges Mentők Egyesület elnöke 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!