Hírek

2010.12.01. 06:23

Változnak a közcélú munkavégzés és a támogatás szabályai

Átalakítja a kormány a közfoglalkoztatási rendszert: január elsejével megszűnik az Út a munkához program, és (a minap benyújtott törvénycsomag alapján) új feltételekkel támogatják majd a tartósan munkanélkülieket.

Horváth A. Attila

Eszerint megszűnik a rát (rendelkezésre állási támogatás) kategória, helyét a bérpótló juttatás veszi át, de ez csak azoknak jár majd, akik az évben legalább 30 nap munkaviszonyt szereznek, illetve akik rendben tartják lakókörnyezetüket. A megyeszékhelyen közfoglalkoztatást szervező önkormányzati cég, a Kontakt Humán Nonprofit Kft. igazgatóját, Aladi Gusztávot a várható változásokról kérdeztük.

- Egyelőre én is a sajtóból és szakmai konferenciákról tájékozódom, de mivel januári hatálybalépésről van szó, várhatóan december közepén megjelenik a végrehajtási rendelet, a konkrétumokat tehát hamarosan megismerjük. Az eddigi információk szerint a munkaügyi kirendeltségeknél pályázhatnak majd azok az önkormányzatok vagy önkormányzati cégek, amelyek közcélú munkást szeretnének foglalkoztatni. Ezután nem lehet tehát automatikusan lekérni az államtól a bérköltség 95 százalékát. Új elemként vállalkozások is pályázhatnak, az ugyanis a cél, hogy mielőbb visszatérjenek az elsődleges munkaerőpiacra a közfoglalkoztatottak, s így kikerülhessenek a támogatott munka-segély-támogatott munka körforgásból - fogalmazott Aladi Gusztáv.


A szakember szerint a 30 nap munkaviszony megkövetelése pedig azért lehet ösztönző, mert sokan minden felajánlott közcélú munkát elutasítottak eddig, ám aki így tesz, elesik az anyagi támogatástól. (Ennek összege egyelőre nem változik, azaz 28 500 forint lesz havonta a segély).

Az önkormányzatok tavaszig felülvizsgálják a jelenlegi rát-osok jogosultságát. Akinél megállapítják, hogy maradhat a rendszerben, annak szorosabban együtt kell működnie a munkaügyi kirendeltséggel és a foglalkoztatóval. Kérdés ugyanakkor, hogy tudnak-e az önkormányzatok vagy magáncégek legalább 30 napnyi munkát adni minden érintettnek. Amúgy a szigorítások hatására a munkakedv folyamatosan nő az utóbbi időben, ám azokkal ezután is probléma lesz, akik felveszik a munkát, aztán kiíratják magukat táppénzre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!