Hírek

2010.12.16. 08:55

Elvonások várhatók Zalaegerszegen

A jövő évi költségvetési koncepció legtakarékosabb variációja is jelentős, közel 600 millió forintos működési hiánnyal számol. A zalaegerszegi közgyűlés csütörtökön tárgyal a három változatról.

Szabó Judit

Bármelyik mellett dönt, szűk lesz az önkormányzat mozgástere, derült ki az előterjesztésből. A város várhatóan kevesebb pénzt kap az állami költségvetésből 2011-ben, mint az idei évben. Ezt ellensúlyozhatja a helyi adóból befolyó összeg növekedése, de a bevételek így is csak az idei szinten tervezhetők, olvasható az anyagban.

A kiadásokat három változatban tüntették fel a koncepcióban, de egyik sem enged tág teret a beruházásoknak. Jelentős összeget kell visszafizetni a korábban felvett fejlesztési hitelekből, ez kimeríti a felhalmozási keret nagy részét. Ezen kívül alapvetően csak az előző időszakban vállalt kötelezettségekre, illetve a már beadott pályázatok önrészére jut fejlesztési forrás.


A többségi Fidesz-KDNP frakció azt a változatot támogatja, amely a legkevesebb (közel 600 millió forint) működési hiánnyal kalkulál. Ha ezt fogadják el, akkor elindul a munkahelyteremtést célzó Deák Ferenc Gazdaságélénkítő Program 200 millió forintból, más területeken azonban megszorítások lesznek. Az idei 2,5 százalékos után további 1 százalékos elvonással sújtanák az önkormányzati intézményeket a színház, a bábszínház és a tűzoltóság kivételével (az 1 százalék az inflációt is figyelembe véve 3,5 százalékos csökkenést jelent), s kevesebb pénz jutna a polgármesteri hivatal működésére, valamint a városüzemelési feladatokra.

- Nem szeretnénk drasztikusan csökkenteni a városi infrastruktúrára fordított kiadásokat, ugyanakkor úgy látjuk, a polgármesteri hivatalnál és az intézményeknél a feladatokhoz és a gyermeklétszám csökkenéséhez igazodóan érvényesíteni kell a tervezett működésiköltség-csökkentést - mondta dr. Tóth László, a Fidesz-frakció vezetője.

Hozzátette: a gazdasági bizottság és a közgazdasági osztály bekérte az intézmények költségvetési terveit, ezek alapján úgy látják, megoldható a további takarékosság.

Kiss Ferenc, az MSZP- frakció vezetője közölte: nem szavazzák meg a költségvetési koncepció egyik változatát sem. A munkahelyteremtést szolgáló célokkal, a vállalkozások támogatásával egyetértenek, s partnerek a város működőképességének megőrzésében is, az intézményeket érintő 3,5 százalékos elvonást azonban elfogadhatatlannak tartják.

- Nem értünk egyet a fűnyíróelvszerű elvonással, ehelyett át kellene vizsgálni az intézményrendszert, s ott csökkenteni a kiadásokat, ahol valóban indokolt - foglalt állást Kiss Ferenc, aki ellenzi a városüzemelésre szánt források tervezett csökkentését is.


● A közgyűlés tagjai ma nyolcvan napirendi pontról tárgyalnak
● Döntenek várhatóan a jövő évi lakbérek mértékéről. A lakáskezelő kft. kintlévősége tovább nőtt, a bérlők fizetőképessége tovább romlott, emiatt – ha a közgyűlés elfogadja a javaslatot – a szociális bérlakások lakbére változatlan marad, a költségelvűeké pedig 20 százalékkal csökken
● A temetési helyek megváltásának és újraváltásának díja ugyancsak napirendre kerül. A Városgazdálkodási Kft. nem javasol emelést
● A diákétkeztetés díjai várhatóan növekednek. A szülők által fizetett nyersanyagnorma 4,2 százalékos emeléséről szól a testület elé kerülő javaslat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!