Hírek

2010.11.03. 06:50

Tűz a jó zalai borokban

Isten áldása a bortermelőkön, a zalai borokon és a Da Bibere Zalai Borlovagrenden, hogy egyre gyakrabban hangozzon el a zalai borokkal kapcsolatban: da bibere (adj innom!).

Sámel József

E mondatot dr. Cey-Bert Róbert, a Nemzetközi Borakadémia tagja jegyzi a Da Bibere Zalai Borlovagrend jubileumi kiadványának köszöntőjében. Az idén tízesztendős szervezetet mások is üdvözlik a kötetben, dr. Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke például úgy fogalmaz: kevés olyan borrend működik hazánkban, melynek olyan szerteágazó és tartalmas kapcsolatrendszere lenne, mint a keszthelyi székhelyű tízesztendős Da Bibere Zalai Borlovagrendnek. Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmaz: Ők azok, akiknek köszönettel tartozunk azért, hogy munkájuk révén őrtüzekként ragyognak a szőlőhegyek ne-dűi a Pannon tájon, és ez a tűz ott van minden egyes pohár jó zalai borban.


A kiadványt (melynek főszerkesztője dr. Müller Róbert, felelős kiadója pedig Páli Lajos, a borlovagrend kancellárja) a közelmúltbeli jubileumi ünnepségen mutatták be. A kötet felidézi, hogy az ezredfordulón, 2000. szeptember 29-én ötvenegy taggal a Festetics-kastélyban hivatalosan megalakult a 30. magyar borrend. Megtalálható benne a magyar borlovagok etikai kódexe, működési szabályzata, bemutatja a rend elnökségét, tagjait, a nevesebb zalai borpincéket, illetve megyénk borfesztiváljainak helyszíneit.

Ezek is érdekelhetik