Hírek

2010.11.22. 15:47

Készül a Vidor Játékmúzeum Keszthelyen

Tovább gyarapodik Keszthelyen a nosztalgikus látnivalók köre: közelmúltat és történelmi időket egyaránt felidéző játékmúzeum nyílik hamarosan.

Horányi Árpád

Az önkormányzat három éve üresen álló belvárosi helyiségegyüttest bocsátott rendelkezésre bérleményként Turi Török Tibor magángyűjtő – aki több múzeumot létesített már a városban –, újabb, kuriózumnak számító állandó kiállításához. A Vidor Játékmúzeum közel tízezer darabos látnivalót vonultat fel.

– A gyűjtő szenvedélyem a múltunk érdekes és értékes darabjainak felkutatásában, azok bemutathatóvá tételének igényével csúcsosodott ki – mondta Turi Török Tibor, hozzátéve, hogy ez immár családi vonás: így Vidor fiáról nevezi el az új múzeumot.


Az Európában egyik legrégebbi és leghíresebb játékgyár, a németországi Steiff családi cég termékei a múlt század elejétől idézik a plüss állatok születését. A látnivalók egy szeletét jelenítik meg az Ulm közelében található Giengen városbeli Steiff Múzeum kiállításainak, mely a ma is működő világhírű faktúra történelmét mutatja be.

A hazai játékgyártás a győri Lemezáru Gyár gyermekeknek készített csodáin keresztül az 1960–1980 közötti időből jelenik meg. Az újabb korszakra pedig a műanyag játékfélék tárába pillanthatunk be.

A gyűjtő sorolta továbbá, hogy a tárgyak közt találkozunk orosz rakétákkal, ufókkal, mackókkal, a kiállításra kerülő darabok közt lesznek ólomkatonák, a lánygyermekek kedvenc játékai közt számon tartott miniatűr szobabútorok. Az 1920-as évektől gyermekkocsik, hintalovak, rollerek lesznek felvonultatva, s a még nem is olyan régen hódított Moncsicsikből és Nyámikból vagy 200 kerül a polcokra. A búcsúfiák közt láthatunk csattogó lepkét, fahernyót, továbbá néprajzi értékű játéktárgyakat. Ma készült alkotások jelenítenek meg boszorkányokat, lidérceket, lápi rémeket. Ezek közt találkozunk Miriggyel, Bakurásszal, Vahorral, Ukkal, Kajárral, Dobroccal, Hétszűnyű Kapanyányi Monyókkal. Ezek a figurák Zorkóczy Éva népi iparművész tervei szerint készülnek.

A kiállítás berendezése P. Szabó Júlia szaktörténész professzor irányításával zajlik, a múzeum várhatóan karácsonyi ajándékként fog megnyílni a városban. 

Ezek is érdekelhetik