Hírek

2010.11.23. 09:29

Energiatakarékos gépek az áramzabálók helyett

Több mint 300 darab mosógéppel és hűtőszekrénnyel megrakott kamion gördült be hétfőn Letenyére: megkezdődött a háztartási gépcsere-pályázat keretében nyert berendezések kiszállítása.

Horváth-Balogh Attila

A projektben való részvételt szerte a megyében civil szervezetek koordinálták. Tegnap a Roma és Beás Érdekvédelmi Szövetség (ROBÉSZ), valamint a Mura Menti Romák Térségfejlesztő Egyesülete ügyfeleihez érkeztek meg a vadonatúj háztartási berendezések. Az érintettek a pályázati feltételek következtében a hűtőket ingyen kapták, a mosógépekért pedig mindössze 10 ezer forintot kellett fizetniük - és leadni a régi, cserére érett berendezéseket.

- A pályázati siker révén 78 család kap új készüléket, energiatakarékos hűtőt és mosógépet - magyarázta Bogdán Péter, a ROBÉSZ elnöke. - A letenyei térség 8 településén élő családokhoz reményeink szerint még ma kiszállítjuk a gépeket.


A Mura Menti Romák Térségfejlesztő Egyesülete elnöke, Bogdán Zoltán elmondta: ők 15 településről gyűjtötték össze a pályázó személyeket, például Becsehelyről, Tótszerdahelyről, Bánokszentgyörgyről.

- Hozzák be a konyhába, legyenek szívesek - kérlelte a ROBÉSZ kisteherautós segítőit a letenyei Somogyi Magdolna, aki egymaga nem bírt volna a súlyos készülékekkel. - A párommal egy gyermeket nevelünk, korábban az önkormányzatnál, közmunkában dolgoztunk, de most munka nélkül vagyunk - mondta ezt már nekünk. - Kenyérre se nagyon telik, nemhogy mosógépre... Önerőből biztosan nem tudtuk volna lecserélni a régi, alaposan átrozsdásodott hűtőnket, amit már korábban kénytelenek voltunk eldobni - azóta kölcsöngép van helyette.

Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezető elnöke közölte: náluk kedden kezdődik a gépcsere.


ENERGIAFALÓK HELYETT
A környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett háztartási gépcsere- program alapján 603 zalai háztartás kap új mosógépet vagy hűtőt. A Zöld Beruházási Rendszer keretében lebonyolított projekt elsődleges célja a klímavédelem. A túlkoros berendezések cseréjével ugyanis jelentős fogyasztás- és szén-dioxid-kibocsátás- csökkenést lehetne elérni. A program főleg időskorúak, nagycsaládosok, fogyatékkal élők és a regisztrált munkanélküliek számára jelent segítséget.

Ezek is érdekelhetik