Hírek

2010.10.02. 12:01

Tilos közzétenni az Orbán Viktor nevű nagykanizsai választópolgárral készült politikai hirdetést

A Zala Megyei Területi Választási Bizottság megtiltotta az Orbán Viktor nevű nagykanizsai választópolgárral készült politikai hirdetés közlését - olvasható a megyei területi választási bizottság honlapján.

MTI

A Kanizsa Rádióban csütörtökön több alkalommal is elhangzott a Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület politikai hirdetése, amelyben Orbán Viktor nagykanizsai választópolgár arra a kérdésre, kire szavaz, a civil egyesületet jelölte meg. A hirdetés szövege ellen bejelentés érkezett a nagykanizsai választási bizottsághoz, amely elsőfokú határozatában megállapította, nyilatkozó neve a miniszterelnökkel való névazonosság miatt alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, ezért a civil egyesületet eltiltották a hirdetés további közzétételétől.
   
Németh Györgyi ügyvéd, a Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület polgármesterjelöltje pénteken megfellebbezte a döntést. Indoklása szerint a választás tisztaságának megóvását sértené és a neve miatt hátrányos megkülönböztetés érné a miniszterelnökkel azonos nevű embert, ha tilos lenne a megszólaltatása a választási kampány utolsó napjaiban. Beadványában hivatkozott az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméről szóló dokumentumra is.
   
A Zala Megyei Területi Választási Bizottság a helyi választási bizottság döntésével értett egyet, mely szerint a civil egyesület politikai hirdetése alkalmas a választópolgárok megtévesztésére. Az indoklás szerint a civil szervezet célzatosan olyan nevű választópolgár véleményét szerepelteti a hirdetésében, akinek neve hallatán választási kampány időszakában a miniszterelnökre gondolnak a rádióhallgatók. Ezzel megtévesztik a nagykanizsai választópolgárokat, és a Fidesz elnökének tulajdonítható nyilatkozattal éppen a párt jelöltjeinek választási esélyeit csökkentik.
   
Cseresnyés Péter, a Fidesz-KDNP nagykanizsai polgármesterjelöltje az MTI kérdésére elmondta; a hirdetés miatt a Fidesz nagykanizsai szervezete tett bejelentést a helyi választási bizottságnál. "Ha Nagykanizsán nem egy veszekedős, mocskolódós kampány alakult volna ki, talán az ember gegnek is vehette volna" - jegyezte meg.
   
Hozzáfűzte; a Fidesz a kampány kezdetén kijelentette, hogy semmiféle sárdobálásban, méltatlan kampányfogás alkalmazásában nem vesz részt, a bejelentést megtették, de nem kívánnak különösebben foglalkozni az üggyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!